Belföld

Átalakítás vár az OEP-re

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatója szerint javítani kell a szervezetről kialakult összképet, a hatékonyabb működés érdekében további belső szervezeti átalakításokra van szükség, és felül kell vizsgálni a gyógyszerek és a gyógyászati segédeszközök támogatási rendszerét.

A negatív összkép kialakulásának egyik legfőbb oka az, hogy az emberek nem tudják, mi az OEP feladata és hogy a jogszabályok meghatározzák mozgásterét – mondta Sélleiné Márki Mária az MTI-nek adott interjújában. Összegzése szerint “az OEP egy biztosítási jogviszonyhoz kapcsolódó finanszírozási tevékenységet végez, amelyhez egy nagyon szűk mozgástér társul”.

Kiemelte, hogy az előző kormány idején, az elmúlt három évben folyamatosan szűkítették az OEP mozgásterét. Az egészségbiztosítási pénztár jelenleg a rá vonatkozó ügyekben is csak javaslatot tehet a jogszabály-előkészítőknek. A jelenlegi egészségpolitikában viszont már napirenden van a kérdés, hogy az átalakulás előtt álló struktúrában hol lesz az OEP helye, hogyan működik majd a jövőben – tette hozzá a főigazgató.

Az OEP belső szervezeti struktúrája átalakításra szorul, hogy hatékonyabban működjön a szervezet – mondta a főigazgató. Ennek kapcsán folyamatosan egyeztetnek az államtitkársággal, az előjelek alapján pedig talán már márciusban látni lehet, hogy a szervezeti rend hogyan módosul majd. Ha a kormányzati döntés alapján egyértelművé válik a szervezet jövőképe, akkor fel lehet építeni egy új OEP-et – tette hozzá.

A főigazgató közölte: feladatai ellátásakor most nagyrészt arra fókuszál, hogy “a bűnbakként megjelenő” OEP negatív imázsát megváltoztassa az emberekben. Követendő példának tartja a jelenlegi egészségpolitika által alkalmazott gyakorlatot, melyben nagy hangsúlyt fektetnek a kommunikációra. Az OEP főigazgatója is szeretne kialakítani rövid időn belül egy menetrendet a kommunikáció fejlesztésére, az imázsépítésre.

Emellett Sélleiné Márki Mária elmondta, hogy mindenképpen felül kell vizsgálni a gyógyszerek és a gyógyászati segédeszközök támogatási rendszerét. Számtalan rendezetlen és szabályozatlan kérdés van, amelyek kapcsán az OEP szerint mindenképpen változtatásra van szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik