Belföld

Kiesett a csontváz az örökségvédelmi szakszolgálat szekrényéből

A Fidesz-KDNP szerint csaknem háromszor annyit fizethettek ki restaurálás címén, mint amennyiből el lehetett volna végezni a munkát.

Indokolatlan és aránytalan kifizetésekre bukkant a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat (KÖSZ) restaurálás címén történt utalásai között az Országgyűlés elmúlt 8 év kulturális visszaéléseit vizsgáló albizottsága pénteki ülésén.

Pálffy István, a testület kereszténydemokrata tagja budapesti sajtótájékoztatón elmondta: a Magyar Nemzeti Múzeum – a KÖSZ alvállalkozójaként – 87,5 millió forintot fizetett ki restaurálási és régészeti munkálatokra, amelyek szakértők szerint 30 millió forintból elvégezhetők.

Olyan teljesítés nélküli és feladatmegjelölés nélküli szerződések másolatai is előkerültek, amelyek, ha az eredeti példányuk is így néz ki, büntetőfeljelentést vonnak maguk után – közölte.

Pálffy István elmondta: az is kiderült, hogy 45 millió forint megmaradt a Magyar Nemzeti Múzeumnál az ásatásokra elkülönített forrásokból, ami visszakerül a KÖSZ jogutódjához, a Nemzeti Örökségvédelmi Központhoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik