Belföld

A pártok folyamatosan és együtt lopnak

A meglepő bejelentést egy párttag, a szocialisták szombathelyi frakcióvezetője tette.

Czeglédy Csaba korábban ezt a nyugat.hu-nak mondta, cáfolva, hogy a két nagy párt egymást váltva lopna. Kijelentésének szinte semmilyen visszhangja nem volt. Ezt a Népszabadságnak most azzal magyarázta, hogy az emberek nagy része is így gondolja, a pártok tisztségviselői pedig nem akarták magukra venni “ezt az inget”.

Szerinte csak annyi történt, hogy a Fidesz “a legjobb ütemben felrúgta a két párt hallgatólagos megállapodását, így szent maradt, az MSZP-re meg bélyeg került. Igenis, léteztek paktumok, ezek segítségével mindkét oldalon hatalmas magánvagyonok halmozódtak fel közpénzből. A háttérből jórészt ezek tulajdonosai irányítják a pártokat” – mondta a frakcióvezető.

A közös lopás technikáját Czeglédy csak az önkormányzatoknál ismeri. Szerinte ezek látszólag kisebb ügyek, de pontosan tetten érhető bennük a gondolkodásmód, amely elvezet a mutyizásig. A dolog azért veszélyes, mert a választók érdekének, a társadalmi békének az álarcát húzza magára.

A frakcióvezető példaként említi, amikor egy közgyűlés többségi frakciója belterületbe akar vonni földterületeket, amivel valaki jól jár. Az ellenzék ebből “hatalmas balhét” csinálna, ha nem vonnák be az ő érdekeltségeihez tartozó földeket is. Bevonják. “Nem lesz hiszti a közgyűlésben, kívülről úgy néz ki, mintha békét teremtettek volna a nyugodt fejlődéshez. Pedig csak együtt loptak.”

Czeglédy szerint a kormányzati vagy önkormányzati nagykoalíció a mostani körülmények között deklarált korrupciónak minősülne, hiszen az ellenzéknek az a dolga, hogy ellenőrizze a hatalmat. Az MSZP jórészt be tudja tölteni ezt a szerepét jelenlegi állapotában, de az emberek többségének ma még nem jelent valódi alternatívát.

A korábbi nyugat.hu-nak adott interjúban Czeglédy azt mondta, ő nem köt alkut, minden gyanús ügynek a végére fog járni, és ilyennek tartja a Haladás Leisztinger-ügyét. Szerinte furcsa, hogy a Fidesz által korábban létrehozott korrupciós honlapon a legtöbb találatot Leisztinger neve dobja ki, “ő együtt tapsol a Haladás meccsen a Fidesz helyi prominenseivel… “.

A frakcióvezető szerint nem természetes, hogy a pénz mindig a hatalomhoz megy, a világ akkor fejlődik, ha sokan nem hagyták, hogy úgy működjön, ahogyan addig működött. “De visszatérve az ügyre, én nem fogok odamenni a Hali-pálya tribünjéhez, és nem fogom onnan ellökdösni Leisztinger urat. De nem is fogom hagyni, hogy üzletrészt szerezzen” – mondta Czeglédy Csaba.

AJÁNLOTT LINK:

Együtt lopnak a pártok (Népszabadság)
Czeglédy: A városnak addig jó, amíg farkasszemet nézünk egymással… (Nyugat.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik