Belföld

A jogállam koporsóját emlegeti a TASZ

Szerintük nem szabad sugallni, hogy mindig, amikor egy cselekmény elkövetését csak rendőr tanúk vallomása támasztja alá, akkor a rendőr hamisan vádol.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint alkotmányellenes Balsai István fideszes országgyűlési képviselő törvényjavaslata, amely a 2006-os tüntetések után rendőri tanúvallomások alapján elítéltek rehabilitációját szeretné elérni.

A civil jogvédő szervezet pénteken, az MTI-nek küldött közleményében a törvényjavaslatot “szegnek” nevezte a “jogállam koporsóján”. A jogállamot súlyosan veszélyezteti – írták -, ha az országgyűlési képviselők politikai okokból felülírják a független igazságszolgáltatás által hozott ítéleteket.

Álláspontjuk szerint elfogadhatatlan, hogy a törvényjavaslat azt sugallja: minden olyan esetben, amikor a cselekmény elkövetését csak rendőr tanúk vallomása támasztotta alá, akkor a rendőr hamisan vádolta az eljárás alá vont embert.

Úgy látják, a törvényjavaslat nem visszaadná, hanem aláásná az igazságszolgáltatás tisztaságába vetett társadalmi bizalmat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik