Belföld

Roma gyerekek tanárait díjazták

Díjat is alapítottak a hátrányos helyzetűek felzárkóztatásáért küzdő pedagógusoknak.

Cigány gyermekekkel és felnőttekkel foglalkozó pedagógusoknak alapított díjat csütörtöki ülésén Komárom-Esztergom megye közgyűlése. A Vályi Istvánról elnevezett díjjal a hátrányos helyzetben lévő emberekkel foglalkozó nevelők elismertségét szeretné növelni – mondta el Popovics György (Fidesz), a testület elnöke.

A díj alapításában közreműködött Székely János katolikus segédpüspök, a magyarországi cigánypasztoráció, a cigányság lelki gondozásának vezető személyisége. Az adományozással kapcsolatos tevékenységet közösen látja el Komárom-Esztergom megye közgyűlése és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Cigánypasztorációs Bizottsága.

A díj névadója Vályi István dunaalmási református lelkész, aki a XVIII. században hollandiai tanulmányai során megállapította, hogy az indiai diáktársai által beszélt nyelv hasonlít a cigányokéhoz. Diáktársaitól gyűjtött szavait a győri cigányok jórészt megértették. A cigányok indiai eredetéről szóló, tudományos folyóiratban közzétett felfedezése ösztönözte a téma további kutatását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik