Belföld

Riasztási küszöb fölött a kolontári légszennyezettség

Devecseren és Somlóvásárhelyen is magas szálló por koncentrációt mértek.

Túllépte a riasztási küszöböt a légszennyezettség az iszapkatasztrófában érintett Kolontáron – derül ki az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közleményéből. Devecseren és Somlóvásárhelyen az egészségügyi határérték feletti értékeket mutattak ki a vizsgálatok. Az ÁNTSZ adatai alapján az ivóvíz továbbra is biztonságosan fogyasztható.

Az OKF adatai szerint az újjáépítésen szerdán 545 ember dolgozott, ehhez 221 munkagép volt a segítségükre. A szállítási útvonalak karbantartása is tart, és a vasúti közlekedés is zavartalan. A külterületi mentesítés folyamatos, a szennyezett anyagot gyűjtik. A Marcal-folyó bal partján úgynevezett nagyvízi mederkotrást végeztek, a kiszikkadt pedig anyagot ideiglenes depóba szállították.

Az OKF beszámol arról is, hogy csütörtökön Devecserbe érkezik Schmitt Pál köztársasági elnök, hogy megnézze a Várkertet és a lakóparkot. A település művelődési házában pedig Göndöcs Zsigmond kormányzati egészségügyi megbízott tart lakossági fórumot a település egészségügyi helyzetéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik