Belföld

Nyugdíj: májusban már várható a reálhozam

A pénztárak levélben értesítik majd az állami rendszerbe visszalépő biztosítottakat. Van, akinél nem pontosak az adatok.

A magánnyugdíjpénztárak gyorsaságától függően, de nagyjából májusban juthatnak hozzá a pénzükhöz azok, akik az állami nyugdíjrendszerbe visszatérve felvennék a pénztárban felhalmozott reálhozamukat – mondta Mészáros József, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) vezetője az Inforádióban.

A pénztárak levélben közlik majd a hozam nagyságát, valamint lehetőség lesz jelezni, hogy a pénzt a biztosított felveszi, önkéntes pénztárba utalja, vagy az Állami Nyugdíjbiztosítási Alapba továbbítja. Több olyan eset is előfordulhat, hogy valakinek nem a pontos adatai szerepelnek a korábbi magánpénztáránál. Az érintettek sűrgősen vegyék fel a kapcsolatot a magánnyugdíjpénztárukkal – jegyezte meg az ONYF vezetője.

Mészáros József a negyven év munkaviszony után nyugdíjazásukat kérő nőknek azt javasolja, gondolják végig, hogy megfelelnek-e a követelményeknek, és csak ezután adják be a kérelmüket. A jogosultsági idő letelte előtt jelentkezni nem érdemes, így a felesleges sorban állás is elkerülhető – mondta.

AJÁNLOTT LINKEK:

Jótanácsok nyugdíjaskorra és reálhozamra váróknak (Inforádió)
A nők kedvezményes nyugdíjba vonulásának szabályairól (onyf.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik