Belföld

LMP: meg kell erősíteni a rendőrséget

Az ellenzéki párt szerint a szabálysértési törvény tavalyi módosítása "az egész kormányzati büntetőpolitikához hasonlóan drága, hatástalan és szakmaiatlan".

Az LMP szerint meg kell erősíteni a rendőrséget, de egyúttal szükség van a testület szerkezetének átalakítására is – mondta az MTI-nek csütörtökön Dorosz Dávid. Az ellenzéki politikus az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ellenőrző albizottsága ülését követően arról beszélt, hogy a szabálysértési törvény tavalyi módosítása “katasztrofális eredménnyel járt”.

A képviselő, aki közölte, hogy kijelentéseit a Belügyminisztérium válaszaira és a szakmai szerveztek véleményére alapozza, azt mondta, hogy a jogszabálymódosítás “az egész kormányzati büntetőpolitikához hasonlóan drága, hatástalan és szakmaiatlan”.

A képviselő azt mondta, mind a büntetés-végrehajtás, mind a bíróságok, mind a rendőrség részéről elhangzott, hogy nem készítették fel őket a megnövekedő ügyszámra, és lényegében az ellehetetlenülés szélén vannak ezek a szervezetek.

Saját véleményüket ismertetve leszögezte, szükség van a helyreállító igazságszolgáltatás, az áldozatvédelem, a mediációs és közvetítői eljárás, valamint a rendőrség megerősítésére. A képviselő szerint át kell alakítani a rendőrség szerkezetét is.

A rendőrség átalakítása kapcsán az LMP elképzeléseit ismertetve közölte, hogy a bűncselekmények 90 százaléka helyben történik, ezért helyi szinten kell keresni a megoldást is. Hangsúlyozta, hogy támogatják a helyi, illetve a közösségi rendőrségekre való áttérést. Ezt a központi források önkormányzatokhoz való telepítésével lehetne megoldani – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik