Belföld

Hazugság, ködösítés a moszkvai ingatlanpanama körül

Egy orosz jogász szerint mindkét országban legalább miniszteri szinten tudni kellett a korrupcióról.

A Központi Nyomozó Főügyészség a moszkvai kereskedelmi kirendeltség eladása ügyében jogsegélykérelemmel fordul az orosz hatóságokhoz – írja a Magyar Nemzet. A lap megszólaltatta a Rospil.info honlap alapítóját, Alekszej Navalnij jogászt, bloggert, aki szerint azonban az orosz hatalom mindent megtesz majd azért, hogy ne legyen további nyomozás, az ügyet mielőbb lezárják.

Mint mondta: “hazugság, hogy a moszkvai magyar kirendeltség épülete mindössze 21 millió dollárt ért. Az orosz főváros központi helyén található építmény áron alul cserélt gazdát, tényleges piaci értéke 50 millió dollár körül van”.

Az orosz nyelvben a kenőpénzre utaló rospil (fűrész) nevű honlapján leleplező iratokat publikáló Navalnij “ködösítésnek” nevezte azt az érvet, hogy az épület alatti földterület orosz tulajdon volt, ami jelentősen befolyásolta az árat. Szerinte egyértelmű, nyilvánvaló korrupcióról van szó, amiről mindkét országban magas, minimum miniszteri szinten tudhattak. Enélkül az üzlet sem jöhetett volna létre.

A Magyar Nemzet az ügy kapcsán arról is ír, hogy információi szerint a tegnap tanúként kihallgatott volt külügyminiszter, Göncz Kinga szocialista EP-képviselő nemzetközi színtéren kívánja támadni a magyar igazságszolgáltatást és az ügyészséghet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik