Bővülhet az elzárással sújtható szabálysértések köre

A Legfelsőbb Bíróság elnöke szerint a növekvő munkateherhez képest nincs elég költségvetési forrás.

Vizsgálják az elzárással sújtható szabálysértések körének kibővítését – erről Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára beszélt a közbiztonság javítását célzó, tavaly augusztusban elfogadott törvény társadalmi hatását vizsgáló parlamenti albizottság ülésén.

Kontrát Károly példaként említette, hogy múlt év őszén járt Miskolcon, és ott azt a javaslatot kapta, hogy módosítsák a jogszabályt a társadalmat irritáló szabálysértésekre kiterjesztve, mivel többek között az Avas lakótelepen tartott, úgynevezett “szabaduló bulik” zavarják az ott élők nyugalmát.

A tavaly augusztusban hatályba lépett jogszabály-módosítással lehetővé vált, hogy elzárással sújtsák azokat, akik kis értékű, tehát 20 ezer forint értékhatár alatti lopást, csalást, rongálást követnek el. A szabályozás a fiatalkorúakra is kiterjed, akik akár 45 napra is börtönbe kerülhetnek.

Az ítélkezéssel kapcsolatban megnövekedett kiadásokra fedezet nem áll rendelkezésre – reagált Baka András, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke, aki más, fontos hivatali kötelezettsége miatt nem tudott eleget tenni az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottság ellenőrző albizottságának ülésén, levelét Harangozó Tamás, a testület szocialista elnöke ismertette.

“Azt kell megállapítanom, hogy a 2011. évben várhatóan növekvő munkateher feldolgozására a bíróságok elegendő költségvetési forrással nem rendelkeznek” – szögezte le Baka András.

A Legfelsőbb Bíróság elnöke azt írta: “álláspontom szerint a szabálysértési ügyek időszerű intézéséhez a személyi és tárgyi feltételek maradéktalan biztosítása szükséges. Várhatólag 2011. évben az ügyek száma nagyobb mértékben fog növekedni, mint a hatálybalépés óta eltelt időszakban, és – a meglévő ügyhátralékkal együtt – azok feldolgozása tovább növeli a bírósági szervezet munkaterhét. Az is problémát jelent, hogy a bíróságok jelzése szerint gyakran a meghallgatást, a szabálysértési tárgyalást bírói dolgozószobában voltak kénytelenek megtartani, mivel a kitűzött tárgyalások miatt szabad tárgyalótermi kapacitással nem rendelkeznek. Ezek a lehetőségek a bíróságok minden erőfeszítése ellenére kimerültek.”

A levélben Baka András rögzítette azt is: a törvénymódosítást követően, 2010. szeptember 1. és december 31. között 36 563 szabálysértési peres ügy érkezett a bíróságokra, ezek közül 17 964 volt elzárással sújtható.

Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa azt mondta: csak tucatnyi panaszból tud tendenciát megállapítani, mert egyelőre még nem érkeztek tömegesen állampolgári panaszok. Mint mondta: egy ilyen törvényhozási lépés hatása csak egy-másfél évvel később jelentkezik náluk.

A biztos azt is elmondta: nem ért egyet a belügyminiszterrel a szabálysértést elkövető fiatalkorúak elzárásával kapcsolatban. Szerinte a gyerekbarát igazságszolgáltatás alapelvei sérülnek azáltal, hogy a rendőrség mérlegelése alapján fiatalkorúakat elzárhatnak.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.