Belföld

Összeült az új Költségvetési Tanács

A megbeszélést Járai Zsigmond, a Költségvetési Tanács köztársasági elnök által kinevezett vezetője hívta össze.

Az új összetételű Költségvetési Tanács (KT) első ülésen részt vett Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke és Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Járai Zsigmond az MTI-nek elmondta: az ülésen megtárgyalták a tanács működésére vonatkozó általános szabályokat és a további munkavégzés alapelveit.

Kiemelte: egyetértettek abban, hogy a Költségvetési Tanács legfontosabb feladata, hogy véleményt nyilvánítson az Országgyűlésnek benyújtani tervezett költségvetési törvényjavaslatról. Ennek megfelelően a tanács elsősorban a költségvetési törvény-tervezet kézhez vétele után ülésezik, de vezetőjének kezdeményezésére szükség esetén összeül. Hozzátette: a Költségvetési Tanács a kialakított véleményét nyilvánosságra hozza.

Tavaly decemberben az Országgyűlés olyan törvényi módosításokat fogadott el, melyeknek értelmében megszűnt a korábbi Költségvetési Tanács (KT) titkársága, és arról is döntöttek a honatyák, hogy a korábbi testület helyett a tanács három – díjazás nélkül dolgozó – tagból áll majd.

A törvényi módosítások rögzítették, hogy az új összetételű KT a jövőben a Magyar Nemzeti Bank elnökéből, az Állami Számvevőszék elnökéből, valamint egy, a köztársasági elnök által hat évre kinevezett, kiemelkedő tudású közgazdászból áll, és az előző KT-tagok megbízatása megszűnik. Az új összetételű KT tagjai illetményre, ellátásra nem jogosultak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik