Belföld

Médiatörvény: a módosításokat is felülvizsgáltatná a TASZ

A szervezet nyílt levelében azt kéri a digitális politikáért felelős EU-biztostól, hogy folytassa a tárgyalásokat a kormánnyal.

A médiatörvény tervezett módosításai nemcsak az uniós biztos kifogásait nem orvosolják, de helyenként még szigorúbb feltételeket írnának elő, mint a jelenleg hatályos törvény – közölte szerdán a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). A szervezet nyílt levelében azt kéri Neelie Kroes digitális politikáért felelős EU-biztostól, hogy folytassa a tárgyalásokat a kormánnyal, és vizsgálatát terjessze ki további érintett uniós jogszabályokra, illetve a sajtó- és szólásszabadság szempontjából is vizsgálja a magyar törvényt.

A kormány módosítási javaslata szerint a televíziók és rádiók esetén a tájékoztatási kötelezettséget új szabály határozná meg, az arányosság és a demokratikus közvélemény biztosítása érdekében. A TASZ szerint ez azonban még közvetlenebb tartalmi beavatkozást jelent a média szerkesztési szabadságába, mint a hatályos szabály. A TASZ reméli, hogy az arányosság nem jelenti a politikai pártok hatalmi helyzete szerinti arányosságot. A demokratikus közvélemény követelményét pedig a világon még sehol nem tudták kielégítően törvényben definiálni, mert nem is lehet: éppen attól demokratikus egy közvélemény, hogy nem törvényben határozzák meg – áll a levélben.

A TASZ szerint a származási ország elvével kapcsolatban a kormány javaslata ugyan megoldaná a televíziók és a lekérhető szolgáltatások esetében az uniós joggal való harmonizációt, azonban a módosítás felemásra sikerült, így a Médiahatóság továbbra is felléphet a külföldi rádiókkal, valamint az online és nyomtatott sajtóval szemben. A regisztrációs kötelezettségre vonatkozó szabályok változása pedig azt eredményezi, hogy egy újabb, 1 millió forintig terjedő pénzbírság kivetésére adna lehetőséget a törvény.

A TASZ álláspontja szerint a kormány javaslatai nemhogy nem oldják meg a médiatörvénnyel kapcsolatos aggályokat, hanem több helyen még kedvezőtlenebb helyzetet eredményeznek. Ezért tartanák különösen fontosnak, hogy az uniós vizsgálat terjedjen ki a törvény egészére, beleértve a szankciórendszert, a hatósági rendszert és a média egészére vonatkozó tartalomszabályozási kérdéseket is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik