Belföld

Megkeverték a lapokat a Sláger ügyében

Jogsértő volt a kereskedelmi rádiók 2009-es frekvenciapályázata – döntött a legfelsőbb bíróság a Danubius Rádió ügyében. Nem sokkal később ugyanez a testület jogszerűnek találta az ORTT pályázatát a Sláger Rádió ügyében.

Két rádiós perben ítélkezett szerdán a legfelsőbb bíróság. Az egyikben nem adott helyt az alperesek, az ORTT és az Advenio Zrt. felülvizsgálati kérelmének, és hatályában fenntartotta az ítélőtábla korábbi jogerős ítéletét, amely szerint jogsértő volt a kereskedelmi rádiók számára az ORTT által 2009-ben kiírt frekvenciapályázat.

A Danubiusnak sikerült

A Danubius kontra ORTT, Advenio perben az alperesi felülvizsgálati kérelmekkel ellentétben az LB fenntartotta a jogerős ítéletet, amely szerint jogsértő volt a pályáztatás a nyertes Advenio tulajdonosi szerkezete miatt, ugyanis közvetett tulajdonlás útján egy másik médiatulajdonosnak befolyásoló részesedése volt, a megengedettnél nagyobb mértékben.

Az Advenio esetében a pályázati felhívás ugyanakkor nem tette lehetővé, hogy a megengedettnél nagyobb mértékű tulajdonosi részesedés megszüntetésével kapcsolatban úgynevezett “lemondó nyilatkozatot” tegyen, hiszen a pályázati felhívás ezt csak a pályázónak engedte meg, a pályázót tulajdonló vállalkozásnak nem.

Az LB által fenntartott jogerős ítéletet szerint így az Adveniót összeférhetetlenség miatt ki kellett volna zárni, pályázatát nem lehetett volna elbírálni, illetve nyertessé nyilvánítani. Szóbeli indoklásában az LB tanácselnöke megjegyezte, hogy a törvénybe ütköző pályázati feltételek konzekvenciáit ez a bíróság nem vonhatja le, az pedig, hogy hol lehet ezek ellen fellépni, meghaladja ennek a pernek a kereteit.

A Slágernek nem

Az LB szóbeli indoklása szerint az FM 1 Konzorcium esetében is a pályáztatásnál kizáró ok lehetett volna a tulajdonosi szerkezet, de ebben az esetben egyértelmű nyilatkozat született arról, hogy ha megnyerik a pályázatot, megszüntetik a kizáró okot. Az pedig nem várható el egy pályázótól, hogy “égessen fel minden hidat a bizonytalan jövő reményében”, azaz még a pályázat megnyerése előtt visszavonhatatlan lépéseket tegyen azért, hogy megfeleljen a pályázat megnyerése utáni elvárásoknak, feltételeknek. Az LB szerint a pályázat elnyerése esetén a kizáró ok elhárítására vonatkozó nyilatkozat felmentést ad az összeférhetetlenség alól.

Ott se voltak

A felperes Danubius, illetve Sláger Rádió nem képviseltette magát szerdán az LB-n, ügyvédjeik meg sem jelentek a tárgyalásokon. Az iratismertetés során felolvasott felperesi beadványok szerint a két egykori kereskedelmi rádió az idő múlásával kénytelen volt gazdasági tevékenységét beszüntetni, műsorszolgáltatásra már nem is lenne képes, Magyarországon a jogvédelmet bizonytalannak látja, különösen a médiaszabályozás utóbbi időben bekövetkezett nagyarányú változásai miatt, így nemzetközi fórumon, a befektetési viták rendezésének nemzetközi központja előtt keresik tovább az igazukat.

Az ORTT 2009. október 28-án a Fidesz, a KDNP és az MSZP által delegált tagok voksával határozott a két országos kereskedelmi rádió műsorszolgáltatási jogosultságának odaítéléséről; a döntést egyhangúlag hozták meg. A döntés elleni tiltakozásként lemondott posztjáról Majtényi László, az ORTT elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik