Belföld

Bizarr hiányosságok Juszt “elsikált” ügyében

Többi közt nem létező lakcím szerepel a tévés ellen hozott szabálysértési határozaton. Hamis is lehet az irat.

Ha finomabban fogalmazna, akkor csacsiság, ha durvábban akkor aljas rágalom – ezekkel a szavakkal illette Juszt László az ATV-n futó, A TV Ügyvédje című műsorában azokat az állításokat, amelyek szerint 2004-ben, rendőrségi kapcsolatainak köszönhetően, az akkori budapesti főkapitány, Gergényi Péter kérésére két hivatali visszaéléssel vádolt rendőrtiszt, több másik közszereplő ügyével együtt, eltussolta gyorshajtási szabálysértését.

Juszt a hétfői adásban közölte: szokott vezetni, néha még gyorsan is, de autó már 21 éve nincs a nevén. Ha szabálysértést követett el, akkor mindig pontosan befizette az azért járó büntetést, de egyébként sem folyamodna olyan eszközökhöz, mint amilyenekről a hírek szólnak – tette hozzá.

A műsorvezető ügyvédjét bízta meg, hogy járjon utána a dokumentumnak, amelyre az újságok hivatkoznak. Dr. Hegedűs László a műsorban is bemutatott irat kapcsán elmondta: ilyen határozatot még sohasem látott.

Szóvá tette például, hogy Juszt László lakcímének sorában valótlan helyszín van feltüntetve, mert Magyarországon az említett 1112. Holdvirág Árok utca 24-es szám nem létezik, a határozatot így kézbesíteni sem lehetett. Ebből következik az is, hogy Jusztnak nem volt miért szívességet kérnie – érvelt az ügyvéd.

Az sem mérvadó szerinte, hogy Gergényi főkapitány neve „valamilyen ismeretlen tollal” szerepel az irat tetején. Hegedűs furcsának nevezte, hogy a műsorvezető személyi adatai sem szerepelnek a határozaton. Annyi azonban stimmel, hogy Juszt cégének volt ilyen rendszámú autója, csakhogy az nem az ő nevén volt bejegyezve – tette hozzá.

Az ügyvéd úgy véli, a határozat hamis közokirat, ezért Jusztnak azt javasolta, tegyen feljelentést a Központi Nyomozó Főügyészségen. Hegedűs reméli, hogy csak adminisztrációs hiba történt és nem koholt bizonyítékok kerültek a kezébe, mert az meglátása szerint súlyos bűncselekményt feltételezne.

Nem Juszt az első, aki határozottan tagadja, hogy köze van az elsikált szabálysértésekről szóló, most előkerült iratokhoz. Az ügyben hasonló módon érintett Lendvai Ildikó például tökéletes képtelenségnek nevezte, hogy gyorshajtáson kapták volna. Az MSZP elnökségének tagja állítja: több évtizede nincs jogosítványa és azóta sem vezet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik