Belföld

Alkotmányba ütközik a közszolgák megfigyelése

Az Eötvös Károly Intézet szerint a fenyegetéssel kizsarolt nyilatkozat érvénytelen.

Az Eötvös Károly Intézet “Képtelen valóság” című állásfoglalásában úgy véli, alkotmányellenesen nem lehet kikényszeríteni alapjogok feladását. A Majtényi László (a képen) vezette intézet szerint a kormány ezt teszi, amikor kormánytisztviselőket, köztisztviselőket és egyes közalkalmazottakat azzal zsarol, hogy vagy titkosszolgálati eszközökkel megfigyelik, vagy elbocsátják őket.

Az ilyen fenyegetéssel kizsarolt nyilatkozat a jog szerint érvénytelen, a személyes adatok kezeléséhez ugyanis az adatalanyok tájékozott, tudatos és önkéntes beleegyezése szükséges. A volt adatvédelmi ombudsman intézete szerint az intézkedést az sem menti, hogy egy jó ügy (a korrupciós bűncselekmények felderítése) érdekében sért alapjogot.

Egy jogállamban a büntetőhatalom csak olyan szabályok szerint gyakorolható, amelyek fenntartják az egyensúlyt az egyéneket az állammal szemben védő garanciális rendelkezések és a hatékony bűnüldözéshez kapcsolódó társadalmi elvárások között – írja állásfoglalásában az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet.

AJÁNLOTT LINK:

Képtelen valóság (Eötvös Károly Intézet)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik