Belföld

Visszaadhatják az Alkotmánybíróság jogköreit

Gulyás Gergely szerint teljesülhet az ellenzéki pártok alkotmányozásban való részvételi feltétele, amennyiben Orbán Viktor is rábólint. Az LMP máshogy gondolja.

Visszakaphatja ősszel elvett jogköreit az Alkotmánybíróság (AB). Ezt Gulyás Gergely, az alkotmány-előkészítő eseti bizottság alelnöke mondta kedd reggel a Duna Televízióban.

A fideszes politikus szerint az új alkotmány módosításához biztosan elég lesz az Országgyűlés kétharmados többsége, s nem kötik azt két egymást követő parlament jóváhagyásához. Ezzel a döntéssel pedig – Gulyás szerint – két olyan feltétel is teljesülhet, amit az ellenzéki pártok támasztottak az alkotmányozásban való részvételhez. Gulyás elmondta, a jogkörök szűkítése csupán az adott gazdasági helyzet szükségmegoldás volt.

Az Index.hu információi szerint nem minden elvett jogot kaphat vissza az Alkotmánybíróság, ilyen például a költségvetési törvény előzetes normakontrolljának lehetősége. Az internetes újság úgy tudja, bár a bizottság egyetért az AB jogköreivel kapcsolatos tervekkel, Orbán Viktor még nem bólintott rá a kezdeményezésre.

Az MTI-nek nyilatkozó Schiffer András kedden így reagált: az LMP előrelépésként értékeli, hogy a három, általuk a demokratikus alkotmányozáshoz elengedhetetlennek nevezett feltétel közül a kormánypártok kettőt is hajlandóak lennének teljesíteni, de a párt egyelőre nem tér vissza az alkotmányozás folyamatába. Kijelentette, ha valóban garanciát kapnának arra, hogy mindhárom feltétel teljesülni fog, akkor visszatérnének a folyamatba, de addig biztosan nem.

AJÁNLOTT LINK:

Visszakaphatja elvett jogköreit az Alkotmánybíróság (Index.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik