Belföld

Pálinkás József alkotmányról, felsőoktatásról, filozófusügyről

"Nem kívánok sem Heller Ágnes védőügyvédje, sem Budai kormánybiztos úr szárnysegédje lenni".

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke javasolta, hogy a kormány kérdezze meg az embereket arról, hogy az Alkotmány tartalmazzon-e a jogokra és a kötelezettségekre vonatkozó passzusokat. Pálinkás József kitért a válasz elől, amikor az FN.hu arról kérdezte, támogatja-e, hogy a 18 év alattiak úgy kaphassanak szavazati jogot, hogy azt nagykorúságukig a szüleik gyakorolják.

“Egy demokráciában az embereket meg kell győzni annak fontosságáról és ígéretes voltáról, amit szeretnénk végrehajtani” – mondta az interjúban a felsőoktatási törvény és a pedagógus életpályamodell kapcsán. Az MTA első ember szerint óvatosabbaknak kell lenni a kétciklusú, bolognai képzés egyciklusúvá történő visszafordításával.

Pálinkás József azt állítja, szabályt sértett a filozófiai intézet igazgatója, nincs semmiféle támadás filozófusok ellen. Az interjúban úgy fogalmaz, hogy nem kíván “sem Heller Ágnes védőügyvédje, sem Budai kormánybiztos úr szárnysegédje lenni”. Az Akadémia elnöke szeretné, de egyik napról a másikra nem tudja tompítania a “szellemi életben uralkodó megosztottságot a közbeszédben”.

Olvassa el a teljes interjút az FN-en >>>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik