Belföld

Módosítaná az adórendszert az MSZOSZ

Az adójóváírás emelését és a szuperbruttó gyorsabb kivezetését javasolja a szakszervezeti szövetség.

Az MSZOSZ szerint itt az ideje, hogy a kormány is belássa: nem sikerült jól az adórendszer módosítása, mert azzal a bérből és jövedelemből élők 80 százaléka rosszul járt, de a szakszervezet lát esélyt a kompenzációra, például az adójóváírás emelésével – mondta Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke kedden sajtótájékoztatón.

Beszámolt arról is, hogy tagszervezeteiknél 0-8 százalék közötti bruttó keresetnövekedést eredményező bérmegállapodásokat kötöttek, jellemzően 3-4 százalékos centrummal. Jó megállapodások születtek például a gyógyszeriparban, de kemény tárgyalásokra számít az elnök a mezőgazdaságban, a könnyűiparban és az építőiparban, ahol nem, vagy csekély mértékű béremelési javaslatot tett csak a munkáltató. Utóbbi csoportba sorolta az önkormányzati fenntartású cégeket is, ezért úgy vélte Rogán Antalnak, a bérmonitoring bizottság elnökének egyszerű a dolga: először a “házban kell körülnéznie”.

Pataky Péter szerint a szakszervezetek nem ellenzik ugyan azt a munkaadói javaslatot, hogy a kormány támogassa a béremelést vállaló munkaadókat, de úgy vélte ennél sokkal megfelelőbb módszer lenne az adórendszer átalakítása. A megoldások közé sorolta az adójóváírás megemelését 12 100 forintról 14 500 forintra, vagy a szuperbruttó gyorsabb kivezetését. Az adójóváírás megemelése ugyan 74 milliárd forintos kiadást jelentene a költségvetésnek, de emlékeztetett arra, hogy ebből 22 milliárdot már jóváhagyott a parlament a közszféra bérkompenzációjára.

Az MSZOSZ elnöke hangsúlyozta, hogy kiegészítésre szükség van, mert az egykulcsos szja bevezetése először a 300 ezer forint környékén keresőknek jelent plusz jövedelmet, így a munkavállalók 85 százalékát nem érinti. Azért is jelentene jobb megoldást az adórendszer átalakítása az elnök szerint, mert sok vállalat nincs abban a gazdasági helyzetben, hogy infláció feletti béremelést vállalhatna.

Elmondta azt is, hogy a 2011-es bértárgyalások jelentősen eltérnek az elmúlt években megszokottól. Ez az első év ugyanis, amikor a tárgyalások nem a keresetek emelkedéséről, hanem az adórendszer átalakítása miatti nettó keresetveszteség kompenzálásáról szólnak.

Az elnök arra is felhívta a figyelmet, hogy ezekbe nem szabad belekeverni a gyermekkedvezmény tényét. A bérnek semmi köze ahhoz, hogy valaki hány gyermeket nevel, ezt a munka díjazásánál nem lehet figyelembe venni – jegyezte meg.

Az április 9-i szakszervezeti demonstrációról kérdésre annyit mondott: azt az Európai Szakszervezeti Szövetséggel közösen tartja a hat magyar szakszervezeti konföderáció, hogy felhívják a figyelmet az európai munkavállalók érdekeire. Azért éppen akkor, mert április 8-9-én Magyarországon tanácskoznak az európai jegybankelnökök és pénzügyminiszterek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik