Belföld

Késik a várva várt bébibumm

A szakértők szerint a '70-es évek közepének generációja halogatja a gyermekvállalást, ezért maradhat alacsonyan a születésszám.

Egyelőre várniuk kell a népességkutatóknak a születések számának emelkedésére, mert az 1974 és 1978 között világra jött, nagy létszámú generáció tagjai sokan még gyermektelenek – többi közt ez derül ki a Népszabadság keddi cikkéből. A KSH főtanácsadója szerint ezzel pont az ellenkezője történt annak, amire számítottak a szakemberek.

Kamarás Ferenc elmondta, csak találgatni tudnak, hogy miért halasztják el a 30-as éveikben járó fiatalok a gyermekvállalást. Vélhetően a gyes időtartamának csökkentése is hozzájárulhatott a döntésükhöz, már ha nem mondtak le végleg az utódokról – fejtette ki álláspontját.

A főtanácsadó szerint a halálozási ráta évek óta nem mutat javuló tendenciát. 2010 első negyedéve még biztatóan indult, de az esztendő végére ismét 130 ezerre nőtt az elhunytak száma. Az uniós szint körülbelül 110 ezer fő – tette hozzá a szakértő.

Tavaly tovább csökkentek a házasságkötések is: 2009-hez képest több mint 3 százalékkal kevesebben mondták ki a boldogító igent. A rendelkezésre álló adatok alapján csak az I. világháború idején esküdtek kevesebben örök hűséget egymásnak, amikor a férfiak a fronton harcoltak.

A KSH hétfőn nyilvánosságra hozott jelentése szerint történelmi mélypontra zuhant a születések száma 2010-ben. Tavaly 90 350 gyermek jött a világra, több mint 6 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Év végére a 10 milliós lélektani határ alá, 9 millió 986 ezer főre csökkent Magyarország népessége.

AJÁNLOTT LINK:

Évszázados mélyponton a születések száma (Népszabadság Online)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik