Belföld

Ezer korrupciós kockázati kérdőívet vár vissza az ÁSZ

Az eredmények az intézményvezetőknek adnak majd információkat, többek között arról, hogy a korrupció szempontjából mennyire kiemelt az általuk vezetett szervezet.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) azt reméli, hogy a több mint négyezerből mintegy ezer költségvetési szerv kitölti a korrupciós kockázatot felmérő kérdőívet, és visszaküldi a parlament ellenőrző intézményének.

Sántha György, az ÁSZ Integritás Projektirodájának vezetője kedden Pécsett sajtótájékoztatón elmondta: 750-1000 kitöltött adatlappal már jól feltérképezhető a közszféra, ekkora minta ágazatonként és szintenként jól reprezentálná a különféle intézményeket. “A hazai gyakorlat szerint a költségvetési intézmények 25-30 százaléka válaszol a nem kötelező adatszolgáltatással kapcsolatos megkeresésekre” – jegyezte meg.

Rámutatott: az érdeklődés nagyságát jelzi, hogy az integritás portálon az elmúlt két hétben több mint ezer intézmény regisztrálta magát. A projektiroda a múlt héten már fogadott kitöltött űrlapokat.

Az ÁSZ a költségvetési intézmények mintegy harmadát kereste meg az uniós forrásból finanszírozott korrupciós kockázatokat felmérő programjának adatfelvétele során. Információkat várnak az uniós támogatásokkal, a közbeszerzésekkel, a hatósági hatáskörökkel, a közvagyonnal, a közpénzekkel való gazdálkodással, illetve a közszolgáltatások nyújtásával kapcsolatban. Emellett kérdéseket fogalmaztak meg a külső szabályozási környezetről, a szervezeti struktúráról és kultúráról, a működési jellemzőkről, a szervezet belső szabályozottságáról, a belső ellenőrzési és korrupcióellenes rendszerekről, valamint a külső ellenőrzöttségről is – fűzte hozzá a projektiroda vezetője.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik