Belföld

Orbán irányt szabott

Az bírálta a beszédet, aki nem érti a változtatás súlyát és jelentőséget.

A Századvég Intézet legfrissebb elemzésében azt állítja, hogy a miniszterelnök évértékelőjéből és a tavaszi ülésszakot megnyitó parlamenti beszédéből azok hiányolták a konkrétumokat, akik nem értették meg az üzenetét. Azok bíráltak, akik “foglyai az időközben érvénytelenné vált paradigmának”, mert a miniszterelnök egy “új politikai nyelven beszélt egy új politika alapjairól.”

Aki tehát bombasztikus bejelentéseket, konkrét gazdaságpolitikai programot várt, az nem érti a változtatás súlyát és jelentőségét, az orbáni új politika lényegét. A Századvég szerint a miniszterelnök mindkét beszédében ennek az új politikának a sarokpontjait és elveit fejtette ki.

Mivel a régi receptek és mércék már nem működőképesek, új mércét és iránytűt adott a kezünkbe – teszi hozzá a Századvég. „Hite szerint ez az a vezérfonal, ami mentén értelmezhetővé válik majd a márciusra időzített gazdaságpolitikai program, továbbá az oktatás, az egészségügyi alrendszerek átalakítása, de még az új alkotmány elfogadása is”.

A miniszterelnök helyesen látja, hogy ez még csak egy esély. A válság iránya tulajdonképpen megjósolhatatlan. Az új politikai nyelvvel és az alkalmazott eszközökkel szembeni értetlenség, az átalakítás gyorsasága miatti aggodalom is olyan feladat, aminek legyűrésével az új politikának meg kell birkóznia – zárul az Századvég elemzése.

AJÁNLOTT LINK:

„Orbán új mércét és iránytűt adott kezünkbe” (Magyar Nemzet)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik