Belföld

Lemondásra szólítja fel Járait az MSZP

A szocialisták szerint a volt jegybankelnök kinevezése hitelteleníti a Költségvetési Tanácsot, amelynek függetlensége "egyébként is kérdéses".

Járai Zsigmondot – akit az Országgyűlés novemberben választott meg a jegybank felügyelőbizottságának elnökévé – pénteken nevezte ki a Költségvetési Tanács (KT) tagjává Schmitt Pál köztársasági elnök.

Józsa István szocialista országgyűlési képviselő arra szólította fel Járait, hogy mondjon le a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyelőbizottságának éléről, mondván a két tisztség súlyosan összeférhetetlen.

Az MSZP-s politikus szerint Járai Zsigmond kinevezésével lelepleződött, hogy miközben a kormány a Költségvetési Tanács hatáskörének növeléséről beszél, a testületben a kabinet elképzeléseit kívánják érvényesíteni.

Józsa István beszélt a jegybanktörvény hétfőre tervezett módosításáról is, amelynek értelmében a jövőben a Monetáris Tanács tagjait – az MNB elnöke és alelnökei kivételével – a parlament gazdasági és informatikai bizottságának javaslatára az Országgyűlés választhatná meg. Józsa István ezt úgy értékelte: a javaslat sérti a nemzeti bank függetlenségét, mivel a Monetáris Tanács tagjait a kormánytöbbség így egyedül jelölheti.

Emlékeztetett arra, hogy eddig a Monetáris Tanács négy tagja közül kettőt a miniszterelnök, kettőt a jegybankelnök jelölhetett, egymás jelöltjeivel kapcsolatban pedig kölcsönösen véleményezési joggal rendelkeztek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik