Belföld

Ki akar itt gyógyítani?

Be sem lép a szakorvosképzésbe a végzős orvostanhallgatók többsége.

A Magyar Rezidens Szövetség elnöke szerint a végzősök egyre inkább a menekülési útvonalakat keresik, hogy ne a magyar egészségügyi rendszerben kelljen elhelyezkedniük. Papp Magor az InfoRádióban arra figyelmeztetett, hogy ha a fiatalok nagy része nem lép be a szakorvosképzésbe, amiatt komoly ellátási gondok jelentkezhetnek.

Sok helyütt a betegek érzik majd meg, hogy nem lesz, aki ellássa őket ügyeletben, nem lesz, aki a sürgősségi ellátásnál felvegye, illetve éjszaka felügyelje a pácienseket. A kormánynak rövid távú garanciát kellene vállalnia arra, hogy a kezdő orvosok megkapják azt a bért, amit szeretnének.

A folyamat első szakaszának néhány hónapon belül el kell indulnia, különben a rezidenseknek nem érdemes a magyar egészségügyben rövid távon jövőt tervezniük. Nincs ugyanis idejük kivárni, amíg öt-hat év múlva más körülmények lesznek – közölte Papp Magor.

A szövetség elnöke azt mondta: felvetődött az is, hogy a cseh orvosokhoz hasonlóan ultimátumot intéznek a kormányhoz. Jobb megoldás lenne azonban, ha feszültségek nélkül meg tudnának egyezni abban, hogy miként segíthetnék a pályakezdők itthoni boldogulását – mondta.

AJÁNLOTT LINK:

Papp Magor: Akár ultimátumot is adhatnak a kormánynak a rezidensek (InfoRádió)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik