Belföld

Harrach: „A társadalmat megerőszakolni nem lehet”

A frakcióvezető szerint a családok védelmében tennék szabaddá a vasárnapot.

Az állam és az egyházak is részt vállalnak majd az egyházi fenntartású létesítmények dolgozóinak keresetkiegészítésében – közölte a KDNP frakcióvezetője a Duna Televízió reggeli műsorában. A politikus elismerte, hogy van néhány olyan terület, ahol ha nincs is lehetőség a közvetlen állami beavatkozásra, de mégis megoldható a helyzet olyan partnerekkel, mint az egyházak.

Harrach Péter pártja önmeghatározásából adódóan a munkavállalók érdekeinek a képviseletét is szükségesnek tartja. Szerinte ennek része javaslatuk, amellyel szigorítanák a vasárnapi munkát. Az új szabályozás szerint lennének nyitva üzletek vasárnap – elsősorban a családi vállalkozások.

A közgondolkodást, a társadalmi tudatot alakítani kell – mondta a családpolitikáról a frakcióvezető. Mint fogalmazott, a társadalmat el kell ugyan fogadni olyannak, amilyen, megerőszakolni nem lehet, de bizonyos kérdésekben terelni kell annak, aki értékekben gondolkodik.

A család kapcsán két szempontnak is meg kell jelennie az új alkotmányban. Az egyik az élet, a másik a család védelme – mondta Harrach Péter, aki szerint védelem az is, amikor az iskolában bemutatják, hogy a mindenki által rossznak tartott abortusz mit jelent.

A házasságot a párt továbbra is férfi és nő tartós életközösségeként definiálja. „Ez a természetes, ilyen a világ. Erre megkérdezik, miért nem lehet két egynemű kapcsolatát házasságnak tartani. Azért nem lehet, mert az más. Tiszteletben tartjuk a szabad döntést, tiszteletben tartjuk bármiféle emberi kapcsolat jogosultságát. Csak ne nevezzük házasságnak, mert az nem az” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik