Belföld

Alkotmányban védenék a termőföldet és a vizeket

Turi-Kovács Béla szerint ezek a magyar nemzetgazdaság legfontosabb erőforrásai.

Alkotmányos védelmet biztosítana a termőföldnek és a vizeknek mint a nemzeti vagyon részeinek a fideszes Turi-Kovács Béla. A kormánypárti képviselő, a Kisgazda Polgári Egyesület elnöke hétfőn nyújtotta be a parlamentnek az alkotmány-előkészítő eseti bizottság alaptörvény-koncepciójához kapcsolódó módosító indítványát.

A javaslat alapján a koncepció úgy szólna, hogy a magyar állam tulajdonáról, mint nemzeti vagyonról, a kizárólagos állami tulajdonba tartozó elidegeníthetetlen kincstári vagyontárgyakról – beleértve a termőföldet, az ásványvagyont és a vizeket -, valamint a kizárólagos állami tevékenység köréről törvény rendelkezik. A termőföld és a vizek pedig – mint a nemzeti vagyon részei – az alkotmányban nyernek védelmet.

Turi-Kovács Béla indoklásában azt írja, hogy a termőföld és a vizek olyan természeti kincsek, amelyek a magyar nemzetgazdaság legfontosabb erőforrásai. Ezért fontos szerinte, hogy ezek különleges védelme az alkotmány szabályozási elveiben rögzítve legyen.

A Kisgazda Polgári Egyesület közleménye szerint egyre több országgyűlési képviselő, kormánytag támogatja ezzel kapcsolatos elképzelésüket, és “így bizonyosra vehető, hogy a termőföld és vizeink alkotmányos védelmet kapnak”. Hozzátették, a termőföldet olyan nemzeti vagyonnak tartják, amelyre vonatkozóan sarkalatos törvényeknek kell az öröklés, a tulajdonátruházás törvényi feltételeit szabályozniuk.

A nemzeti vagyon fokozott védelmére – különös tekintettel a termőföldre és a vízkészletre – a nemzeti konzultációs testület kérdőíve is rákérdez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik