Belföld

Megijedtek a bolti szarkák

A bolti szarkák jártak a legrosszabbul a szabálysértési törvény fél évvel ezelőtti megszigorításával - írta az origo.hu.

Fél évvel ezelőtt, tavaly augusztusa óta a kis értékű lopások elkövetői, de akár a fiatalkorúak is elzárással büntethetők. Az origo.hu annak járt utána, hogy a megyei rendőrségek adatai alapján mennyire vált be a változtatás.

A megyei rendőrségek adataiból kiderült, hogy leginkább a bolti tolvajokat érintette a keményebb fellépés. Az ügyek döntő többsége ugyanis minden megyében lopás szabálysértése miatt indul, ezen belül is a bolti lopások a leggyakoribbak. Hajdú-Bihar megyében például a tulajdon elleni szabálysértések 90 százaléka lopás, itt is többségében bolti szarkákat csíptek el a rendőrök, de hasonló a helyzet Békésben és Baranyában is. Zala megyében a MÁV-Start Zrt.-től érkezett nagy mennyiségű feljelentés is emelte az ügyek számát.

Szabálysértési eljárás indult Vas megyében egy 32 forint értékű tárgy, Fejér megyében egy 40 forintos dzsem ellopása miatt. Pest megyében egy 60 forintos csillagszóró, egy más esetben egy csomag rágógumi, illetve egy 199 forintos paprika, Fejér megyében pedig egy 89 forintos erős paprika, de pár száz forint értékű tejcsoki miatt is indult már szabálysértési eljárás.

A szabálymódosítás óta már az illegálisan tűzifát gyűjtőket is felelősségre lehet vonni, függetlenül az elvitt fa értékétől. A Nógrád megyei rendőrség közölte: sok esetben olyan terméket vagy fát vittek el az elkövetők, melyek értéke az ezer forintot sem érte el. A fatolvajok többnyire saját tüzelőjüket akarják biztosítani – tették hozzá.

A rendőrségnek többnyire kedvező tapasztalatai vannak a szigorúbb szabályok alkalmazásáról. Több megyei főkapitányság is arról számolt be, hogy az elkövetők jelentős része – főként, akik korábban még soha nem kerültek összeütközésbe a törvénnyel – “szégyenként élik meg”, hogy az új szabályok alapján rendőrségi eljárás indul ellenük, illetve meg kell jelenniük a bíróság előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik