Belföld

Teljes csőd a tűzoltók új riasztási rendszere

A fővárosi parancsnokság felbontaná a szerződést a fejlesztő céggel. Az ügyben a rendőrség is nyomoz.

Felbontaná a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság a 180 milliós riasztási rendszerre kötött szerződést az azt kifejlesztő Synergonnal. Erről Varga Ferenc fővárosi tűzoltóparancsnok beszélt a lánglovagok.hu-n. Az ERIR2 riasztási rendszer kiépítésekor a parancsnok szerint késedelmes és hibás teljesítés, a riasztási rendszer üzembiztos működését veszélyeztető súlyos hibák merültek fel. A szerződéstől való elállásról a tűzoltóság értesítette a Fővárosi Önkormányzatot. Ez egyben azt is jelenti, hogy vissza fogják kérni a hibás rendszerre kiadott pénzt a Synergontól.

Korábban kiderült, hogy egy januári feljelentés alapján a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) nyomoz a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság riasztási rendszerének új változata ügyében. Az új számítógépes hálózat kapcsán már korábban felmerült, hogy az nem alkalmas a feladata ellátására, ugyanis gyakran összeomlik. Emiatt nem is állították hivatalosan szolgálatba, jelenleg annak egy régebbi változatát használják. Legutóbb 2010 novemberében az Index hírportál írt arról, hogy néhány napos tesztüzemet követően a hálózat leállt.

Az ERIR egy DOS alapú számítógépes program, aminek eredeti, évek óta működő változata úgy gyorsítja a tűzoltók munkáját, hogy egy segélykérés beérkezése után automatikusan kiválogatja, milyen egységeket kell indítani a helyszínre. A rendszer munka közben lehetőséget biztosít az újabb erők bevetésére szükség esetén, de például rögzíti a visszajelzések időpontjait és a segítségével utána lehet nézni, hol vannak olyan lezárások a városban, amik befolyásolhatják a járművek vonulását. Az új változat, az ERIR2 elkészítésének lehetőségét közbeszerzési eljárásban a Synergon nyerte el, de az általuk készített változat nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Varga Ferenc fővárosi tűzoltóparancsnok csütörtöki nyilatkozatában közölte, hogy az ERIR2 projekt megvalósításakor több probléma is felmerült, így késedelmes és hibás részteljesítés, olyan súlyos működési hibák, ami veszélyeztették a program szerződésszerű megvalósítását, a riasztási rendszer jövőbeni üzembiztos működését. A vállalkozó mostanáig nem tudta megfelelően kijavítani a hibákat, A rendszer jelenleg nem üzemel. Ezért döntött úgy a tűzoltóság, hogy felbontja a szerződést a Synergonnal.

A beszerzések egyébként, a tűzoltóparancsnok szerint, mindig az állomány véleményének figyelembe vételével történnek. A központi pályázatok alapján elnyert eszközöket viszont az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerzi be és adja át. Varga Ferenc szerint kezdeményezték, hogy még a kiválasztás előtt legyen lehetőség véleményalkotásra a pályázatok kapcsán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik