Belföld

Fogalomzavarban a tőzsdéző képviselők

A vagyonnyilatkozatok elírásaira, félreértésekre hívja fel a figyelmet a HVG. 39-ből mindössze 17 politikus portfólióját lehet követni.

Vagyonnyilatkozata alapján több országgyűlési képviselő sincs tisztában azzal, mekkora tulajdona van értékpapír-befektetéseiben – olvasható a HVG legfrissebb számában.

Összesen 96-an vallottak értékpapír-, illetve egyéb befektetéseikről, közülük 39-en részvényekről is számot adtak, de mindössze 17 politikus portfólióját lehet pontosan nyomon követni.

A HVG említést tesz például a fideszes Wintermantel Zsolt 7,3 milliós „MNB-államkötvényeiről”, amelyek valójában nem létezhetnek, mert államkötvényt csak az állam, MNB-kötvényt pedig kizárólag a jegybank bocsáthat ki.

Másik visszatérő félreértés, hogy a képviselők részvényeik árfolyamértéket tüntetik fel vagyonnyilatkozatukban névértékük helyett, így elméletben csomagjaik sokkal több pénzt érnek, mint valójában. A hetilap példaként hozza fel Szabó Erika közigazgatási és igazságügyi államtitkár elírását, aki 100 forint helyett 7,3 millió forintos névértéken tüntette fel OTP-részvényeit, amivel így nem csekély, 363 milliós vagyona lenne.

A legnépszerűbb részvények között az OTP, a MOL és a Magyar Telekom papírjai végeztek a dobogón. A jelentős árfolyamzuhanást elszenvedő, Járai Zsigmond nevével fémjelzett CIG Pannónia biztosító papírjai a negyedik helyen végeztek.

A legnagyobb összértékű, 33 millió forintot érő részvénycsomaggal a szocialista Tóth Csaba rendelkezik. Az összes befektetési forma tekintetében pedig a fideszes Kovács Ferenc áll az élen, 45 millió forintot érő portfóliójával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik