Belföld

Drága kamu kérdések az alkotmányról

A Blikk kérdése: honnan vannak meg a választók adatai?

Az igazán lényeges kérdések kimaradtak az alkotmányról szóló nemzeti konzultációs kérdőívből – mondta Hack Péter alkotmányjogász a Népszavának. Szerinte az alkotmányozási vita egyetlen igazán lényeges eleme sem szerepel azon kérdések között, amelyeket rövidesen kiküldenek az embereknek.

Hack Péter úgy véli: az íven olyan kérdéseknek kellett volna megjelenniük, amelyek a kormányzati hatalom fékeire és ellensúlyaira, a független intézményekre, például az Alkotmánybíróságra vonatkoznak. Fel lehetett volna tenni azt a kérdést, hogy kiknek legyen szavazati joga, mi legyen a népszavazással, vagy a Szent Koronával.

Közben a Blikk arról ír, hogy mintegy egymilliárdba kerülhet a kormányzati közvélemény-kutatás. A kabinet mind a nyolcmillió választónak kérdőívet küld az alkotmányozással kapcsolatban. Csak ennek a költségét a lap a Magyar Posta segítségével “legalább” 852 millió forintra becsüli.

A Blikk szerint az is kérdés, honnan jutott hozzá a kormány a nyolcmillió választó címéhez, hiszen a választási névjegyzék csak a választások előtt 90 nappal vásárolható meg, majd a választás után meg kell semmisíteni.

Az alkotmányozás dilemmáiról tart egyébként tudományos konferenciát a Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) Állam- és Jogtudományi Kara az új alkotmány parlamenti vitája kapcsán. A díszvendég Schmitt Pál államfő lesz.

A konferencián az előadások és viták a demokrácia és jogállamiság kérdései köré csoportosulnak. A hozzászólók megvizsgálják a kormányok alkotmányozási törekvéseit és azok kritikáját a demokrácia vagy a jogállam féltésének oldaláról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik