Belföld

Szanyi szerint kollaborálhat az AB a kormánnyal

A politikus szerint erre utal, hogy a testület csak május 31-i hatállyal semmisítette meg a kormánytisztviselők indoklás nélküli elbocsátást lehetővé tévő rendelkezést.

A szocialisták elnökségi tagja elmondta: bár a kormánytisztviselők indoklás nélküli elbocsátásának alkotmányellenességét kimondó AB-döntést helyesnek, bátorítónak tartják, az bizonyos értelemben mégis “nesze semmi, fogd meg jól”, mivel a kormánytöbbség áprilisban új alkotmányt fogadna el, egy ezt követően életbe lépő tilalom pedig semmit sem mond az érintetteknek.

Szanyi Tibor emlékeztetett arra, hogy hétfőn május elsejéig tartó “intenzív szakaszába” lépett az MSZP aláírásgyűjtése, amelynek eredményéről tájékoztatni fogják az Országgyűlést. Hozzátette, nincs szó arról, hogy népszavazási kezdeményezést indítanának a petíción szereplő kérdésekről. (A petíció arra szólítja fel a kormányt, hogy tartsa be az alkotmány rendelkezéseit, adja vissza a dolgozó emberek nyugdíjra félretett pénzét, hozza létre a devizahiteleseket segítő nemzeti eszközkezelőt, vonja vissza az igazságtalan adórendszert, szüntesse meg az indoklás nélküli elbocsátásokat, és állítsa helyre az Alkotmánybíróság eredeti hatáskörét.)

Arra a kérdésre, hogy az MSZP szempontjából megosztónak tartja-e Gyurcsány Ferenc politikai törekvéseit, úgy válaszolt: a szocialista párt tavaly októberben meghatározta, hogy a munkából élő és a védelemre szoruló emberek, “a nagy társadalmi többség” pártja, s ha valaki úgy gondolja, hogy az MSZP-nek alapvetően más irányt kell vennie, az óhatatlanul megosztó.

Kifejtette: korábban már ő is tett hasonló nyilatkozatot, így világos, hogy egyetért Puch László pártigazgatóval, aki egy szerdai interjúban arról beszélt, a volt miniszterelnöknek talán az MSZP-re kellene hagynia a baloldal képviseletét, ő pedig megalakíthatná a maga liberális-demokrata pártját. Ha valaki tartósan más utat gondol pártja számára követendőnek, mint a megválasztott vezetőség, akkor ez a kérdés fel szokott vetődni – tette hozzá Szanyi Tibor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik