Belföld

Jogerősen szabadlábon a moszkvai ingatlanügy gyanúsítottjai

Helybenhagyta a Fővárosi Bíróság a moszkvai ingatlanügyben a Pesti Központi Kerületi Bíróság végzését.

A bíróság szerdán hozott végzése értelmében – amelyet a testület csütörtökön tett fel a honlapjára – a gyanúsítottak szabadlábon védekezhetnek.

Horváthné Fekszi Márta egykori külügyi államtitkárt (képünkön), Székely Árpád volt moszkvai nagykövetet, valamint Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt vezetőjét múlt kedden vették őrizetbe egy moszkvai ingatlan értékesítésével kapcsolatban. A három gyanúsítottat különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt hallgatták ki, majd kezdeményezték előzetes letartóztatásukat.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság múlt csütörtökön helyezte őket szabadlábra azzal, hogy a kényszerintézkedés elrendelésének úgynevezett különös feltételei nem állnak fenn esetükben. A döntés ellen az ügyészség fellebbezést jelentett be, ezt azonban a Fővárosi Bíróság – mint azt a bíróság közleménye tartalmazza – nem találta megalapozottnak.

A bíróság közleménye kitér arra: a jogerős végzés szerint helyesen állapította meg az elsőfokú bíróság, hogy az előzetes letartóztatás általános feltétele, a bűncselekményre vonatkozó megalapozott gyanú mindhárom gyanúsított vonatkozásában fennáll. Utalt azonban arra, hogy a letartóztatás ügyében döntő bíróság csak azt állapíthatja meg, rendelkezésére állnak-e olyan bizonyítékok, amelyekből megalapozottan lehet következtetni bűncselekmény elkövetésére, de a bizonyítékok értékelésére nincs lehetősége.

A Fővárosi Bíróság szerint nem vitás, hogy a bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlyú, és a büntetési tétele is magas. A bírói gyakorlat azonban sok esetben mutatott rá, hogy ez önmagában még nem indokolhatja az előzetes letartóztatás elrendelését a szökés, elrejtőzés veszélyére figyelemmel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik