Belföld

Ha sok a gyerek, bejön a kiskorúak választójoga

A kormánypártokat is megosztó javaslat a nagycsaládosoknak tetszik.

A Nagycsaládosok Országos Egyesület (NOE) támogatja, hogy a szülőkön keresztül a kiskorúak is választójogot kapjanak, mivel a társadalmi döntések nagy része az ő életüket befolyásolja leginkább és legtovább. A NOE már ősszel beadta erre vonatkozó alkotmánymódosító tervezetét.

Az egyesület már 1994-ben előállt ezzel a javaslattal, mert jelenleg a szülőknek az alkotmány szerint kötelességük, joguk a gyerek jövőjét illető kérdésekben dönteni, ami azonban a választásokon nem érvényesül. Arra a kérdésre, mi történik akkor, ha eltérő a szülők pártpreferenciája vagy elváltak, a NOE elnöke, azt mondta: ez alapos jogi kidolgozást igényel. Több jogásszal is beszéltek, szerintük nem megoldhatatlan a probléma, de ezzel akkor érdemes részleteiben foglalkozni, amikor a döntés megszületik.

Egy újságíró azt is megkérdezte: a NOE mit szól ahhoz, hogy a Jobbik nem támogatja az ötletet, mert szerintük ezzel a cigányság nagyobb szerephez jutna. Márki László volt elnök azt válaszolta: ha a cigányságnak nagyobb súlya van, az szükségszerűen oda vezet, hogy a problémáikkal jobban törődik a mindenkori kormányzat. Erre szükség is volna, mert Magyarország egyik legsürgetőbb kérdése, hogy a cigányság jelentős része könnyebben kiszabaduljon a nyomorból – fogalmazott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik