Belföld

2010 volt az évtized legveszélyesebb esztendeje

Összesen 447 ezer bűncselekményt követtek el tavaly a rendőrség adatai szerint.

A Belügyminisztérium bűnügyi statisztikája alapján 2010 volt az elmúlt évtized legveszélyesebb esztendeje – olvasható a HVG hetilapban.

A rendőrség által regisztrált adatok szerint tavaly 447 ezer bűncselekményt követtek el Magyarországon. A törvénysértések közül a lopások (141 ezer), a betörések (38 ezer) és csalások (32 ezer) száma volt a legmagasabb, de sokan hamisítottak okiratot is (39 ezer).

A lapnak küldött adatokból az is kiderül, hogy a nemrég bűncselekményeknek minősített zaklatások és állatkínzások száma is megugrott.

Az elmúlt évben 15 ezer testi sértés, több mint 3 ezer rablás és 13 ezer garázdaság miatt indítottak eljárást. Több száz nemi erőszak, zsarolás és emberrablás is történt 2010-ben. Az emberölések száma (a kísérletekkel együtt) a 2009-es 303-hoz képest alig változott: 310 esetről lehet tudni.

A gazdasági bűncselekmények terén változó a kép: pénzhamisítás és adócsalás miatt körülbelül 2-2 ezer ügyben, bankkártyás visszaélés kapcsán 10 ezer esetben kell felelniük az elkövetőknek, ami 10-80 százalékos növekedést jelent. Csökkent viszont a csőd- és a vámbűncselekmények száma 2010-ben – olvasható a hetilapban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik