Belföld

Pokorni: vállalható a felsőoktatási törvénytervezet

Az Országgyűlés oktatási bizottságának fideszes elnöke szerint a kormány elé kerülő anyag jónak mondható.

Vállalható a felsőoktatási törvénytervezet utolsó változata – mondta Pokorni Zoltán egy budapesti kerekasztal-beszélgetésen.

Az oktatáspolitikus A jövő záloga című rendezvényen kitért arra: alapvetően teljesítményelvű, minőségalapú finanszírozást kell bevezetni a felsőoktatásban. A felsőfokú szakképzés egy részét a főiskolákra kell telepíteni, a szakképző intézeteknek pedig nagyobb feladatot kellene vállalniuk a felnőttképzésben – tette hozzá.

Fontosnak nevezte a magyar társadalomfejlődés szempontjából, hogy a megyeszékhelyeken felsőoktatási monopóliumok jöjjenek létre. Példaként hozta fel, hogy a vízügyi képzés java részét le lehetne vinni Bajára, ezzel párhuzamosan korlátozva e tekintetben a fővárosi kapacitásokat. Ugyanezen elv alapján Dunaújvárosban karbantartó mérnököket kellene képezni.

Pokorni Zoltán arról is beszélt, hogy a felsőoktatásban “a hasznosságnak nincs ágense”, tucatjával indítanak olyan szakokat, amelyekre nem biztos, hogy van szükség. Véleménye szerint hiteles képet kell kialakítani arról, hogy egy adott szakon végzettek milyen arányban tudnak elhelyezkedni.

“Őrült kockázatnak” nevezte, hogy bizonytalanná vált, kerülhet-e Magyarországra az EU által szorgalmazott egyetemi központok közül. Egyúttal “befolyásolni kellene” az egységes európai diákhitel programot, hogy az így a hallgatóknak juttatandó összegeket leginkább a mesterképzési időszakra összpontosítsák – hangsúlyozta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik