Belföld

Bíróságra vitték a melegfelvonulás ügyét

Felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be a rendőrségi tiltás ellen jogvédők.

A Meleg Méltóság Menetének szervezői a TASZ és a Helsinki Bizottság segítségével bíróságon támadták meg a BRFK tiltó határozatát, mivel nem engedik, hogy hosszabb útvonalon legyen a rendezvény. A felülvizsgálati kérelem nyolc oldalon keresztül érvel, és kéri annak hatályon kívül helyezését a Fővárosi Bíróságtól. Határozat három napon belül várható az ügyben.

Tavaly szeptemberben a Szivárvány Misszió Alapítvány a Hősök terétől az Erzsébet térig jelentette be a június 18-i Meleg Méltóság Menetét. Ezt a Budapesti Rendőr-főkapitányság tudomásul vette, ám nemrégiben a szervezők úgy döntöttek, hogy egészen a Parlamentig folytatnák útjukat, hogy a beszédeket már ott tartsák meg. A Magyar Helsinki Bizottság szerdai közleménye szerint ennek az az oka, hogy így tiltakozzanak a meleg, leszbikus, biszexuális, transzszexuális jogait súlyosan korlátozó alkotmányozási javaslatok ellen.

A közleményben azt írják, a Budapesti Rendőr-főkapitányság betiltotta a Meleg Méltóság menetét, arra hivatkozva, hogy a felvonulás alatt Budapest közlekedése más útvonalon nem biztosítható. A TASZ és a Helsinki Bizottság által készített felülvizsgálati kérelem nyolc oldalon keresztül érvel a tiltó határozat ellen, és kéri annak hatályon kívül helyezését a Fővárosi Bíróságtól. Határozat három napon belül várható az ügyben.

A rendőrség ezzel szemben hangsúlyozza: nem betiltották a felvonulást, csak a szervezők által bejelentetett új útvonalon nem engedélyezik azt. Horváth Katalin Fanni, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta: a szervezők még nem jelezték, hogy megtartanák a rendezvényt az eredeti útvonalon. Viszont ha úgy döntenek, hogy azon mennek, megtehetik, hiszen azt a rendőrség korábban már tudomásul vette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik