Belföld

Jobbik: a Fidesz kiereszti a cenzust a palackból

Az ellenzéki párt szerint a cigányságnak kedvezne a gyermekek után járó pluszszavazat.

A Jobbik szerint a gyermekek után járó szavazati jog csak egy “gyengeelméjű” párt ötlete lehet, ezért számára teljesen elfogadhatatlan és tulajdonképpen egyenlő a választójogi cenzus bevezetésével – jelentette ki Apáti István keddi sajtótájékoztatóján a parlamentben.

Az ellenzéki politikus leszögezte: ha valaki nincs tisztában a magyar valósággal, és ezért vet fel egy ilyen javaslatot, az alkalmatlan a politikára. Ha pedig egy párt “tisztában van azzal, hogy mit idéz elő: hogy Magyarországon a kisebbség dönthetne majd a többség sorsáról, az kimeríti a nemzetárulás, és a hazaárulás kategóriáját”.

Apáti István hangsúlyozta: a gyermekek után járó szavazati joggal a cigányság kapna aránytalanul nagy beleszólást az ország vezetésébe. A jobbikos képviselő emlékeztetett arra, hogy míg a magyar családokban átlagosan 1,3, addig a cigány családokban 3,1 gyermek születik.

Az ellenzéki párt szerint ez a javaslat nem igazságos, nem méltányos és nem is alkotmányos, hiszen sérti az egyenlő választás alapjogát. Éppen ezért a Jobbik – ha elfogadják ezt az elkpzelést – az Alkotmánybírósághoz fordul és minden eszközzel küzdeni fog ennek alkalmazása ellen.

Apáti István szerint ez a javaslat csak arról szól, hogy “az MSZP után a Fidesz is ráérzett arra, hogy a cigányság szavazatait milyen könnyű megszerezni”. A politikus úgy látja, ez a ötlet “kiereszti a cenzus szellemét a palackból”, így a Jobbik szerint akár az is elképzelhető lenne, hogy nyolc általános iskolai osztály elvégzéséhez, vagy büntetlen előélethez kössék a szavazati jogot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik