Belföld

Teher alatt növő rezidensek

Elég-e a telefonos szakorvosi felügyelet? Szakemberek vitáznak a törvényről.

Egyedül hagytak egy nemrég végzett, kezdő orvost a fővárosi Szent János Kórház idegsebészeti osztályán szilveszter másnapján. Aznap e részleg fogadta a régió összes betegét, tehát jelentős forgalomra lehetett számítani – írja a Magyar Nemzet. A lapnak Havas Szófia, a Szent János Kórház orvosigazgatója elismerte: súlyos mulasztás történhetett az osztályon, vizsgálatot kért.

A törvény szerint rezidens csak szakorvosi felügyelet mellett dolgozhatna – mondta Simon Tamás egészségügyi esetekkel foglalkozó ügyvéd. Szerinte azonban jogértelmezés kérdése, a felügyelet mellett kifejezés alapján a szakorvosnak a helyszínen kell-e lennie, vagy elég, ha e-mailben, telefonon tartja a kapcsolatot.

Sok helyen előfordul, hogy nem szakorvos kénytelen olyan feladatot ellátni, amelyet a jogszabály szerint csak felügyelet mellett végezhetne – mondta Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke. Az újság több kórházvezetőt is megkérdezett. Beszámolóik szerint számtalanszor előfordul Magyarországon, hogy ügyeleti időben nincs szakorvos az osztályok többségén.

AJÁNLOTT LINK:

Rezidens ügyelt az idegsebészeten (Magyar Nemzet)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik