Belföld

Botrányt kavart Vona gárdamellénye

Az Országgyűlés levezető elnöki posztját délután átvevő Ujhelyi István rendkívüli házbizottsági tanácskozást hívott össze. Az MSZP rendőrt is hívott.

Az elnöklő Ujhelyi István azt közölte: azért rendelte el a Házbizottság ülését, mert meglátása szerint az ülésteremben jogsértés zajlik, ami nem különb, mintha egy “kisértékű lopás elkövetését látná”. Hozzátette: a Házbizottság ülésén egyetlen kérdést akar feltenni, hogy az az öltözet, amelyben Vona Gábor “provokálja az Országgyűlést”, a Magyar Gárda viselete-e.

A levezető elnök kitért arra, mivel csak délután vette át az ülés vezetését, ezért nem volt módja korábban közbelépni az ügyben. Emlékeztetett arra, hogy a Házszabály szerint ha az Országgyűlés elnöke jogszabálysértést tapasztal az ülésteremben, kötelessége megfelelő módon közbelépni, felszólítani a jogsértés befejezésére és a Ház tekintélyét megvédésére.

Kifejtette: a nemrég módosított szabálysértési törvény szerint “aki a bíróság által, társadalmi szervezet feloszlatásáról szóló döntésében jogellenesnek nyilvánított tevékenységet végez, elzárással vagy 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható”. Ugyanilyen bírsággal sújtható, aki a feloszlatott szervezet működésében a feloszlatás után részt vesz vagy nyilvános rendezvényen annak egyenruháját illetve formaruháját viseli – tette hozzá, megjegyezve, hogy a törvény arra is vonatkozik, aki olyan ruhát hord, amelynek jellegzetességei alapján a feloszlatott szervezet egyenruhája ismerhető fel.

A rendkívüli házbizottsági ülésen Vona Gábor elismerte, hogy gárdamellény van rajta, értelmezése szerint ugyanis az Országgyűlés nem nyilvános rendezvény, így viselheti a gárda mellényét.

Lövétei István alkotmányjogász viszont az MTI-nek azt mondta, az Országgyűlés plenáris ülése nyilvános rendezvénynek számít, hiszen azt a médiumok is közvetítik. Szerinte a házelnöknek is kötelessége megtenni a megfelelő intézkedéseket, ha jogszabálysértést tapasztal, például be kell azt jelentenie a rendőrségen.

Kövér László hétfő délután ezt megelőzően az MTI-nek úgy nyilatkozott: “sajnos a házvezetés nem rendelkezik ezzel kapcsolatban eszközökkel, viszont a jogalkalmazó szervezetek rendelkeznek”.

Vona Gábor az MTI-nek elmondta: pártja február 4-én, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Lakon tartott rendezvényen ígérte meg, hogy az Országgyűlés tavaszi ülésszakénak első ülésnapján gárdamellényt fog hordani tiltakozásul “a közbiztonság romlása miatt.”

Ez egyfajta polgári engedetlenség – mondta a Jobbik elnöke, megjegyezve, hogy bár úgy gondolja, a ruházat viselése “nem sért jogszabályt,” de áll elébe az eljárásnak. Vona Gábor szerint “szégyene lenne Magyarországnak, ha a mellényt, amelyen egy olyan pajzs van, amely a Parlament üléstermében is látható, tilos lenne hordani az Országgyűlésben.”

A Jobbik elnöke ugyanakkor elismerte, arra készült, hogy “a házelnök úrral lesz valamilyen interakció, de ez nem történt meg”.

Előzőleg a szocialista Török Zsolt rendőrt hívott a Parlamentbe, miután a Jobbik vendégeinek is helyet adó páholyban, valamint az országgyűlési folyosón is gárdamellényt viselő férfiak tűntek fel. Az MSZP szóvivője az MTI-nek elmondta: fél négykor hívta a rendőrséget, de úgy tudja, intézkedés nem történt. Hozzátette: a mentelmi joggal rendelkező Vona Gábor rendreutasítását Kövér László házelnöktől várták volna a szocialisták.

A rendőrség keddre ígért tájékoztatást az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik