Belföld

A kormányfő szavait lesi a piac

A piac egyelőre bizalmat adott a kormánynak.

Óriási várakozás előzi meg a magyar kormányfő parlamenti beszédét a piaci szereplők körében. A BNP Paribas londoni stratégái reggeli kommentárjukban arra számítottak, hogy az Orbán Viktor által bejelentendő reformprogramot kedvezően fogadja majd a piac.

A gazdasági elemzők pozitívan értékelték a kormány elmúlt időszakban mutatott erőfeszítéseit és biztatónak nevezték a kabinet államadósság csökkentésére vonatkozó elszántságát. Ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a januári államháztartási adatok is jelezték, rengeteg még a tennivaló.

A miniszterelnök – legalábbis Lázár János Fidesz-frakcióvezető pénteki tájékoztatása szerint – elárulhat néhány részletet a készülő reformcsomagról. Az intézkedések többségét ugyanakkor várhatóan inkább az alkotmányozási folyamat kezdete előtt – március 15-éig -, illetve az új alaptörvény április 18-ára tervezett elfogadása után jelentheti be Orbán.

Karsai Péter, a Commerzbank treasury sales munkatársa hétfő reggeli kommentárjában szintén úgy vélekedett, hogy a forint esetében Orbán Viktor felszólalása hozhat a nap folyamán nagyobb mozgásokat.

A forint egyébként reggel még erőt mutatott, 270,20-on járt egy euró, mostanra azonban 272,25-ig gyengült, míg a svájci frank pedig 208-ig jött föl a reggeli 205-ös szintről. A tőzsdén is esnek az árak napon belül, a reggel még az 5800 forintot ostromló OTP már 5700 forint alatt jár.

AJÁNLOTT LINK:

Orbán Viktor ma kicsomagolhatja reformjait (Hír24)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik