Belföld

A kormány támogatta a lex Selmeczit

A Kehi visszamenőleg vizsgálhatná a magánpénztárak gazdálkodását.

Selmeczi Gabriella (Fidesz) nyugdíjvédelmi megbízott az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának ülésén közérdeknek nevezte a magánpénztárak átvilágítását, elszámoltatását. Ezt azzal indokolta, hogy csaknem 3 millió polgár lépett át a biztonságot nyújtó állami rendszerbe. Az ő vagyonuk átkerül egy állami alapkezelőbe – tette hozzá azzal, hogy közpénzekről van szó.

Szerinte a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) visszamenőleg vizsgálhatná a magánnyugdíjpénztárak gazdálkodását, működési költségeiket, az átadás-átvétel folyamatát, azt, hogy érvényesülnek-e a magánpénztári tagok jogai, és hogy mekkora vagyonról van szó.

Selmeczi Gabriella szerint a gazdálkodás területén a Kehi azt is ellenőrizhetné, milyen befektetési döntéseket hoztak a magánpénztárak, “jó gazda gondosságával” jártak-e el. A Kehi visszamenőleg ellenőrizhetné a működési költségeket, így azt is, milyen forrásokat költöttek reklámokra a pénztárak. A fideszes politikus előterjesztését a kormány támogatta, és a bizottság többsége is igennel voksolt a javaslat tárgysorozatba vételére és az általános vitára bocsátására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik