Belföld

Orbánék a világon példátlan tettre készülnek

A gyermekek után járó plusz szavazati joggal "úttörők" lennénk a világon.

Szájer József az új alkotmányt előkészítő nemzeti konzultációs testület vezetője a választópolgárok véleményét kikérő kérdőívvel kapcsolatban az egyik legfontosabb kérdésnek nevezte, hogy a kiskorú gyermekek után a szülők rendelkezhessenek-e szavazati joggal. Mint mondta, vitát szeretnének indítani a témában, és néhány javaslatot is tesznek: járjon-e, és ha igen, minden gyermek után, vagy egy család csak egy plusz szavazatot kapjon a gyermekek számától függetlenül. Az extra szavazati jogról a nemzeti konzultációs testületben is vita alakult ki – tette hozzá.

Szájer József hangsúlyozta, az állampolgárok közül a 18 év alattiak alkotják a legnagyobb olyan csoportot, amely ki van zárva a politikai képviseletből. Ezért ha “pozitív döntés” születne, az “mindenképpen komoly következményekkel járna”, a politikusoknak jobban oda kellene figyelniük erre a társadalmi rétegre.

Személyes meggyőződése szerint nagyon fontos lenne – akár elsőként, “úttörőként” a világon -, ha egy ilyen intézmény bekerülne az alkotmányos rendszerbe. Ezzel Magyarország irányt mutathatna a legutolsó nagy szavazatijog-kiterjesztés tekintetében – jegyezte meg. Hozzátette: a magyar jogrendszerben létezik megoldás arra, hogy ha kell, eldöntsék: kié lenne a szavazati jog akkor, ha például elválnak a szülők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik