Belföld

Hétfőn kiderül: Orbán is megszorító csomagra kényszerülhet

A West Balkán-ügy, a nyugdíjpénzek sorsa és az energiaár is napirendre kerül a Parlamentben.

A Parlament tavaszi ülésszaka hétfőn Orbán Viktor felszólalásával indul. A miniszterelnök várhatóan a kormány elé kerülő gazdasági csomagról is beszél napirend előtt, azaz kiderül, hogy lesz-e megszortó csomag.

Az előzetes napirend szerint hétfőn három indítvány általános vitája is megkezdődik. A kormány úgy módosítaná a Magyar Nemzeti Bankról MNB szóló törvényt, hogy a monetáris tanács tagjait – a jegybank elnöke és alelnökei kivételével – a parlament gazdasági és informatikai bizottságának javaslatára az Országgyűlés választhatná meg.

Ugyancsak lefolytatja a Ház hétfőn Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi megbízott javaslatának általános vitáját. Ez lehetőséget teremtene arra, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálja az állami nyugdíjrendszerbe visszalépő korábbi magán-nyugdíjpénztári tagok portfólióját képező eszközöket, és azok átadását az államnak.

Szintén hétfőn tárgyalják a tűzvédelmi törvény módosítását. Ezt Pintér Sándor belügyminiszter javasolta az után, hogy a West Balkán szórakozóhelyen történt diszkótragédiában három fiatal lány életét vesztette.

Folytatódik az energetikai tárgyú törvények módosításának decemberben kezdett vitája. A kormány javaslata a Fideszen belül is vitát szült, Bencsik János energiaügyi államtitkár egymaga húsznál több módosító indítványt adott be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik