Belföld

Moszkvai ingatlanügy: Göncz Kinga nem tudott jogsértésről

Külügyminiszterként nem foglalkozott értékbecsléssel.

A moszkvai magyar kereskedelmi képviselet épületének eladásáról már külügyminiszteri kinevezésem előtt megszületett az érdemi döntés – közölte Göncz Kinga az MTI-nek adott nyilatkozatában.

A volt külügyminiszter – aki jelenleg az MSZP európai parlamenti képviselője – elmondta: az eladás egy hosszú és bonyolult folyamat vége volt. Az ingatlan az orosz állam tulajdonában lévő telken állt, az ingatlan tulajdonosi jogait a vagyonkezelő gyakorolta, a külügyminisztérium használója volt az épületnek. Az ingatlan eladását mindkét kormánynak jóvá kellett hagynia, az adásvétel részleteit az akkori vagyonkezelő intézte – mondta.

“Soha nem jártam a moszkvai kereskedelmi kirendeltségen, nem tudom, hogy az ingatlan mennyit ért. Külügyminiszterként természetesen nem foglalkoztam értékbecsléssel. Úgy gondolom, hogy ez sehol a világon nem a külügyminiszter feladata” – jelentette ki Göncz Kinga.

Mint elmondta, a tárcánál töltött évei alatt több, a külügyminisztérium kezelésében lévő külföldi ingatlan elkelt.

“Nem volt okom feltételezni, és nem is volt tudomásom róla, hogy bármelyik adásvétel során szabálytalanságok történtek volna. A tényeket politikai befolyásolástól mentes, független vizsgálatnak kell kiderítenie” – hangsúlyozta a volt magyar külügyminiszter.

Hétfőn újabb bizonyítékok

A moszkvai ingatlanügyben hétfőn írásban is benyújtja a gyanúsítottakat szabadlábra helyező végzés elleni fellebbezését a Központi Nyomozó Főügyészség; ebben újabb bizonyítékokat és indokokat sorolnak fel az előzetes letartóztatás elrendelése érdekében – mondta a főügyészség szóvivője pénteken az MTI-nek.

Fazekas Géza hangsúlyozta: a Pesti Központi Kerületi Bíróság megállapította a megalapozott gyanú meglétét, csak úgy ítélte meg, hogy az előzetes letartóztatás elrendeléséhez szükséges, úgynevezett különös okok nem állnak fenn. Kitért rá, hogy szóban már bejelentették fellebbezésüket a bíróságon, de ezt írásban is megteszik. Kifejtette: a bíróság álláspontja szerint nem volt elég konkrét az ügyészség hivatkozása, így részletesebb, újabb bizonyítékokat és indokokat sorolnak fel a fellebbezésben. A szóvivő erről bővebben nem beszélt, arra hivatkozva, hogy azokat előbb a bíróság ismerje meg.

A szóvivő egyúttal cáfolta azt a sajtóhírt, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt vezérigazgatóját a háromhetes gyereke mellől állították volna elő.

Fazekas Géza ismertette: kedden reggel 7 órakor egyszerre jelentek meg a három gyanúsított lakásán, de a vagyonkezelő volt vezetője nem volt otthon. Telefonon felvették vele a kapcsolatot, és kérték, hogy személyesen jelenjen meg az otthonában. A gyanúsított azonban nem jelent meg, helyette mintegy két órával később a felesége érkezett oda a csecsemővel és közölte: férje az ügyvédjével a főügyészségre tart. Ekkor ismét felhívták a gyanúsítottat, a házkutatáshoz szükséges, hogy ő is jelenjen meg, így másodszori felhívásra odament.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik