Belföld

A moszkvai ügylet lebonyolításához “nagyobb létszám kellett”

Az ÁSZ banki jelzésből tudja, hogy már 2005-ben is történtek ügyletek.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) igazgatóhelyettese szerint a moszkvai ingatlanügyhöz “magasabb szinten, oldalági szinten és ügyintézői szinten is nagyobb létszám kellett”. Podonyi László a tv2 Mokka című műsorában beszélt.

Arra a kérdésre, kinek kellett volna észrevennie, hogy az értékesítésnél valami nincs rendben, azt válaszolta: a vagyontörvény egyértelműen azt mondja, hogy az állami vagyonért a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő menedzsmentje felel.

“A tulajdonosi ellenőrzési igazgatóság meg is állapította, hogy ők tudtak ezekről a dolgokról” – hangsúlyozta. Nehéz tehát magyarázni azt, amit a számvevőszékkel szemben is fenntartottak: nem tudtak arról, hogy befolyt a pénz – fűzte hozzá.

Podonyi szerint, ha 2007 őszén nem változott volna a vagyontörvény, akkor ezeket az ügyleteket nem tudták volna megvalósítani. Korábban a pénzügyminiszter egyértelmű jóváhagyása kellett volna minden 250 millió forintos vagyonkikerüléshez. “Ezt senki nem vállalta volna be” – mondta.

“Nem szeretném azt sugallni, hogy ezért történt a vagyontörvény bevezetése” – hangsúlyozta az igazgatóhelyettes, de hozzátette, “a vagyontörvény ilyen típusú bevezetése hozzájárult ahhoz, hogy ilyen dolgok történhessenek”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik