Belföld

Sajátjai miatt fő a főpolgármester feje

Tarlós István megfontolja, akar-e 2014 után politizálni.

Hiába fideszes vezetésű a kormány, a főváros és szinte valamennyi kerület, a főpolgármester egyre több konfliktust kénytelen kezelni – írja a Figyelő mai száma. A hetilap szerint az első számú kérdés mindinkább az, hogy a kétharmados kormánytöbbség hullámán sikerül-e kialakítani egy hatékonyabb önkormányzati rendszert Budapesten.

Ennek sikere napról napra bizonytalanabb, pedig abban minden szakértő egyetért, hogy a város fejlődését az elmúlt húsz évben erősen gátolta a fővárosi kerületek túlzott befolyása. „Budapestet 23 kerülettel nem lehet vezetni. Minden vitán felül áll, hogy ez a megosztottság alkalmatlanná teszi a várost a hosszú távú fejlesztésekre”

A Figyelő informátorai megerősítették a Magyar Narancs minapi elemzésében szereplő értesülést, amely szerint Tarlós István nemcsak a kerületi lobbival áll harcban, hanem egyéb jobboldali gazdasági érdekcsoportokkal, konkrétan a Simicska Lajoshoz köthető üzleti körökkel is. A fővárosi jogosítványok megerősítésének pedig a kerületi “kiskirályságok” az akadályai – írja a Figyelő.

A főpolgármester maga is úgy véli, hogy a fővárost erősítő közigazgatási reform megszületését a Fideszhez tartozó, mégis széthúzó – és nem az összbudapesti szempontokat előtérbe helyező – érdekcsoportok nehezítik. A Figyelőnek adott interjúban Tarlós István ennek dacára “eltúlzottnak” nevezte azt, hogy neki a Fidesz mögötti fő gazdasági lobbik ellenében kellene vezetnie a fővárost.

A politikus jelezte: ő igyekszik betartani a szabályokat és tisztességesen végezni a munkáját, és nem fog “2014-ben két kézzel kapaszkodni” a székébe, ha a miniszterelnök kéri, nem esik majd nehezére felállni. Noha legitimációját a budapesti választóktól kapta, de nem akar a kormányfőnek “keresztbe tenni”, azt a munkát végzi egy egyeztetett program alapján, amit vele megbeszélt.

AJÁNLOTT LINKEK:

Tarlós mindenki ellen (Figyelő)
A szétszabdalt város (Figyelő)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik