Belföld

Századvég: a többségnek tetszett Orbán értékelése

A megkérdezettek háromnegyede erősnek, határozottnak, míg kétharmaduk államférfihoz méltónak tartja a miniszterelnök beszédét.

A Századvég legfrissebb közvélemény-kutatása szerint a társadalom egyértelműen pozitívan fogadta Orbán Viktor hétfőn elmondott országértékelőjét. Az intézet közleményében hangsúlyozza, hogy a lakosság mintegy kétharmada értesült a kormányfő értékelőjéről: minden ötödik megkérdezett részben vagy egészben látta, illetve hallotta a beszédet, míg a megkérdezettek 46 százaléka a hírműsorokból szerzett tudomást a beszédről.

A telefonos kérdőíves közvélemény-kutatás alapján a közvetítést nyomon követők közül tízből hatan gondolják úgy, hogy a miniszterelnöki beszéd hiteles volt, míg a megkérdezettek kétharmada szerint Orbán Viktor államférfihoz méltó országértékelést tartott. A megkérdezettek leginkább a miniszterelnök érthetőségét és határozottságát értékelték pozitívan – fűzik hozzá.

Az alapítvány szerint pártállástól függetlenül kiemelkedően pozitív társadalmi fogadtatása volt a kormányfő által megfogalmazott politikai üzeneteknek. A magyar társadalom több mint nyolctizede egyetért a miniszterelnök azon helyzetértékelésével, hogy az államadósság az egyik legsúlyosabb veszélyforrás a jövőre nézve, a válaszadók 98 százaléka pedig a “munkalehetőséget segély helyett” üzenettel is egyetért; a “mindenkinek dolgoznia kell, aki munkaképes” felvetést 97 százalék, Magyarország megújításának célját pedig 92 százalék támogatja.

Kiemelik: a válaszadók csaknem kétharmada, 64 százaléka egyetért azzal, hogy szükség van egy “új alkotmányra, ami lezárja a múltat, és egy új fejezetet nyit az ország életében”.

AJÁNLOTT LINK:

Határozott miniszterelnök világos beszéde (szazadveg.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik