Belföld

Pécsi vízművita: új eljárásra kötelezték a választott bíróságot

Eljárási hibát vétettek. A Pécsi Vízmű szerint ezzel a döntéssel jogilag épp ugyanott tart az ügy, mint 2009 őszén.

Új eljárásra kötelezte a pécsi vízművita választott bíróságát a Tolna Megyei Bíróság – tájékoztatta a polgármesteri kabinetiroda az MTI-t. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara melletti választott bíróság tavaly február közepén jogszerűnek találta, hogy a város felbontotta a Pécsi Vízművel (PV) kötött üzemeltetési szerződést. A magyarországi választott bíróság jogerős ítéletét azonban öt pontban megtámadta a francia Suez Environnement érdekeltségébe tartozó volt pécsi vízszolgáltató, a Pécsi Vízmű Zrt. Az ügyben döntő Tolna Megyei Bíróság az öt pontból négyet elutasított, egynek helyt adott.

“A Tolna Megyei Bíróság is megerősítette, hogy Pécs 2009 őszén jogszerűen mondta fel a szindikátusi szerződését a PV-vel és helyezte biztonságba a pécsieket megillető víziközművagyont” – áll a közleményben. A kabinetiroda tájékoztatása szerint a választott bíróság azonban apró eljárási hibát vétett, amikor az ítélet meghozatala előtt a két peres féltől egy-egy formai nyilatkozatot nem szerzett be. A Tolna Megyei Bíróság ezért – elsőfokú döntése értelmében – új eljárásra kötelezte a választott bíróságot.

A Pécsi Vízmű Zrt.-nél az MTI érdeklődésére azt mondták: nem az volt a per tárgya, mint amiről a polgármesteri kabinetiroda nyilatkozik, hiszen a Tolna Megyei Bíróság érdemben nem is vizsgálta, hogy Pécs jogszerűen mondta-e fel az üzemeltetési szerződését a PV-vel, avagy sem. Így a bíróság nem is foglalt állást ez ügyben.

“Azzal viszont, hogy új eljárásra kötelezte a magyarországi választott bíróságot, lehetőség nyílik arra, hogy a Pécsi Vízmű Zrt. tulajdonosai (a pécsi önkormányzat, a Suez, és további tíz Pécs környéki település) mielőbb megoldást találjanak a kialakult helyzetre, hiszen jogilag épp ugyanott tartunk (vagy épp ugyanolyan megkérdőjelezhető a helyzet), mint 2009 őszén” – közölték a Pécsi Vízműnél.

A francia Suez január végén jelentette be: nemzetközi (bécsi) választott bírósághoz fordul, hogy megoldást találjon a Pécsi Vízmű Zrt. körül kialakult vitára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik