Belföld

Hódít a földbiznisz a parlamentben

A nemrég leadott vagyonnyilatkozatok tanúsága szerint jó üzletnek számít a földvásárlás a Tisztelt Házban.

A parlamenti képviselők egy meghatározó része tudatosan vásárolt valamilyen földbirtokot az elmúlt években – írja a Hírszerző. A hírportál rávilágít, hogy a nemrég leadott vagyonnyilatkozatok szerint több politikus rendelkezik szántóval, legelővel, erdővel, szőlővel vagy éppen gyümölcsössel. Vannak olyanok is, akik mocsarakra, bányákra költöttek, de öröklés, kárpótlás vagy ajándékozás útján is szereztek területeket az országgyűlés egyes tagjai.

A földtulajdonos képviselők nagy része városlakó, szakmájukat tekintve nincs közük a mezőgazdasághoz, így vélhetően nem ők művelik birtokaikat. Lázár János Fidesz-frakcióvezetőnek például az általa irányított település, vagyis Hódmezővásárhely környékén vett telkeiből időszakosan 2,5 millió forint bevétele van. Az egyik legfiatalabb MSZP-s, Ficsor Ádám pedig 16 éves kora óta építgeti birodalmát az internetes lap szerint.

A tulajdonok nagysága eltérő: a legtöbb képviselőnek 15-20 hektár van a nevén, de vannak igazi nagybirtokosok is, akik a földtörvény által meghatározott 300 hektáros határ közelében járnak. A 225 tagú Fidesz-frakció 30 százaléka rendelkezik valamilyen birtokkal, míg ez az arány a KDNP-ben 24, az MSZP-ben 13, a Jobbikban 11 százalék. Némiképp meglepetés, hogy az LMP-sek földnélküliként tengetik mindennapjaikat az Országgyűlésben – derül ki az írásból.

AJÁNLOTT LINK:

Döbrögik sora ül a Fidesz-frakcióban (Hírszerző)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik