Belföld

Csökkenhet a magunknál hordott igazolványok száma

A kormány tervei szerint a jövőben egységesítik az állam által kibocsátott okmányokat, belépőket.

Vetési Iván, a nemzeti egységes kártyarendszer koncepciójának kidolgozására kinevezett miniszteri biztos az MTI-nek kifejtette: jelenleg nagyon sok típusú, körülbelül hat oldalon át sorolt, az állam által kibocsátott okmány, belépőkártya van forgalomban, amelyek többsége más-más koncepció, technológia alapján készült. A cél ezért ezek egységes rendszerbe foglalása, így többek között az azonosításra való alkalmasságuk egységesítése. Az érintett okmányok között van például a személyi igazolvány, a jogosítvány, a diákigazolvány, a tajkártya, továbbá az állami intézmények belépői. Az útlevelet nem érintené az egységesítés.

A gyakorlati életben ez azt jelentené – folytatta -, hogy ha valakinek felveszik az adatait egy okmányirodában például a személyi igazolványa elkészítéséhez, akkor rendelkezhetne arról, hogy ezeket az adatokat más okmányainak a kibocsátásakor is felhasználhassák, és ne kelljen minden alkalommal külön megadni azokat. Emellett ugyanolyan elektronikai eszközzel lehetne minden kártyát azonosítani.

Vetési Iván elmondta, az új rendszer kiépítésekor azt is meg kell vizsgálni, hogyan csökkenthető a kártyák száma: semmilyen adatvédelmi aggályt nem vetne fel, ha például a kormánytisztviselői kártyát, a minisztériumi, valamint a parlamenti belépőt egy kártya váltaná ki. Erre azonban csak akkor van lehetőség, ha mindenhol adottak a technikai feltételek, hiszen ma a kártyák azonosítása többféleképpen történik – hívta fel a figyelmet.

Arra a kérdésre, hogy a nemzeti egységes kártyarendszerben egy állampolgár mit fog tapasztalni, a miniszteri biztos közölte: egyrészt ugyanazzal az okmánnyal több helyen is tudja majd magát igazolni, másrészt csökkenhet a nála lévő azonosítók száma.

Az új rendszerhez önként is lehetne csatlakozni: ha például egy uszoda szeretne kibocsátani egy éves bérletet, csatlakozhatna az egységes kártyarendszerhez, így a vásárlók egy már meglévő azonosítójuk érvényesítésével léphetnének be, nem kellene az uszodának külön igazolványt kibocsátania. Arra a felvetésre, hogy az okmányok kinézete is változhat-e, elmondta, elképzelhető, hogy egységesül az arculat, de például a jogosítvány európai uniós egységokmány.

Az egységes kártyarendszer működésének létrehozásához és bevezetéséhez szükséges intézkedések meghozatalának határideje 2012. december 31.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik