Belföld

Az orvosok álbetegei 30 milliárdba kerülnek

Lezárult a vizsgálat a hamis egri diagnózisok ügyében.

Az egykori Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet belső vizsgálata szerint 206 rokkantsági eljárásból 28 esetben állítottak ki hamis diagnózist az egri orvosok – írja a Magyar Nemzet. A vizsgálat annak a két igazságügyi orvosszakértőnek a tevékenységére terjedt ki, akiket vesztegetésen értek a rendőrség munkatársai.

A két orvos esetenként százezer forintot fogadott el azért, hogy leszázalékolási eljárásokat befolyásoljon. A jelenleg is előzetes letartóztatásban lévő szakértőket a rendőrség hivatalos személyként hivatali hatalommal való vesztegetés bűntettével gyanúsítja.

A szociális államtitkárság szerint azok a doktorok, akik pénzért készítik el a szakvéleményt a rokkantnyugdíjról, évente legalább harmincmilliárd forintos kárt okoznak az államnak. A 800 ezer rokkantnyugdíjas járandósága évi több százmilliárd forint. A kormány szerint a potyautasok kiszűrésével jelentős összeg megspórolható, hiszen az OECD tagállamok közül Magyarország listavezető a rokkantnyugdíjasok munkaképes lakossághoz való arányát tekintve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik